Segítség a segítőnek – Önkénteseket vár a Fébé Segítő Szolgálat

Segítség a segítőnek – Önkénteseket vár a Fébé Segítő Szolgálat

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet
Pál apostol A rómaiakhoz írt levelében (16,1) említi Fébét, a kenkhreai gyülekezet hűséges szolgálóleányát (diakonisszáját). A görög eredetű név sugárzót, ragyogót jelent. A karitatív szervezet névválasztását bizonyára az a szándék befolyásolta, hogy az evangélikus diakonisszák Krisztus szeretetét sugározzák.

A Fébé Evangélikus Diakonisszanőegylet 1924-ben alakult meg Pauer Irma (1879–1929) vezetésével. 1937-től belső szervezeti átalakulás folytán egyesületi keretben folytatódott az egylet szolgálata, Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület elnevezéssel. Ezekben az években a karitatív szervezet már három árvaházat, két leányinternátust, három üdülőt, beteg és súlyosan sérült gyermekek számára két otthont tartott fenn.

1948 jelentős esztendő volt a Fébé történetében. Addigra világossá vált, hogy az egyházzal való kapcsolatot teológiai, igazgatási és vagyonkezelési szempontból erősíteni kell, mert az állam fel fogja számolni az egyesületeket. Ennek a szándéknak megfelelően a szervezet a magyarországi egyetemes evangélikus egyház intézményeként végezte tovább szolgálatát, és minden vagyonát célvagyonként átadta az egyháznak azzal, hogy az a Fébé diakóniai célját szolgálja, és az egyház minden más vagyonától teljesen elkülönítve kezelendő. (Az egyház nem tartotta be a megállapodást, például a bagolyirtási telek felét eladta, a pénzt pedig saját céljaira fordította.)

Ebben a formában még 1951-ig munkálkodhatott a Fébé, ez évben számolta fel a pártállam önkénye a karitatív szervezet több mint huszonöt esztendőn át folytatott és egyre terebélyesedő szolgálatát. Az Állami Egyházügyi Hivatal leirata értelmében a diakonissza-anyaházakat is megszüntették.

1989-ben a nagy politikai fordulat, amely egész Európa életére kihatással volt, a Magyarországi Evangélikus Egyházban is lehetővé tette a belső megújulást, a Fébé történetében pedig az újraindulást. A még élő diakonisszák közössége 1990. május 9-én felkérte a lelkészi teendők ellátására Madocsai Miklós budavári lelkészt; harminckilenc éves megszakítás után az egyesület hivatalosan is megkezdte szolgálatát.

A Fébé az egyháztól visszakapott piliscsabai telken épített korszerű, családias jellegű otthont súlyosan mozgássérült fiatal felnőttek számára, megfelelő munkalehetőséget és egészségügyi ellátást biztosítva a lakóknak. Az építkezés támogatására létrejött a Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület Alapítványa, a foglalkoztatás végzésére a Fébé Szociális és Rehabilitációs Szolgáltató Betéti Társaság, a működtetést nonprofit kft. végezte. Megújult az egyesület Budapest II. kerületében található székhelye, a hűvösvölgyi anyaház, Bagolyirtáson templom és üdülő épült. Sajnos azonban a gazdasági környezet, illetve a szabályozás miatt az egyesület nem tudta fenntartani ezeket az intézményeket, sokszor az egyház támogatására szorult, ami végül odavezetett, hogy egy megállapodás értelmében ezek az ingatlanok 2015-ben az egyházhoz kerültek.

2016-ban új korszak kezdődött. Az egyesület kialakította új arculatát, a diakonissza-létforma meghaladásával az önkéntesség felé fordult. A régi név kiegészült a Fébé Segítő Szolgálat elnevezéssel. Honlap, Facebook-oldal, szórólapok segítik a szervezet kommunikációját. Fő tevékenységünk egyházunkon belül a gyülekezeti tagok támogatása, de segítséget kívánunk nyújtani mindazoknak, akik erre igényt tartanak.

Kiknek és miben szeretnénk segíteni? Egyedülállóknak bevásárlásban, takarításban, kísérésben; családoknak gyerekfelügyeletben, korrepetálásban; rászorulóknak ruhát és élelmiszert osztanánk; betegeknek, időseknek segédeszközöket (kerekesszék, járókeret stb.) adunk kölcsön.

Mindezekhez segítőkre van szükségünk, ezért a Fébé önkéntesek jelentkezését várja. A szervezet tevékenységét bárki támogathatja: adományozással; adójának egy százalékával; nyugdíjasok pótnagyi-pótpapi szolgálattal; középiskolás fiatalok az előírt közösségi önkéntes szolgálattal; bárki bármilyen alkalomszerű közreműködéssel (egy látogatás is nagy öröm lehet magányos embereknek).

Akár segítséget kér, akár segíteni tud, kérjük, jelentkezzen!

Fontos, hogy eljusson a hírünk a gyülekezetekbe, hogy szolgálatunk végzéséhez bővüljön önkénteseink köre. A segédeszköz-kölcsönzés már elindult, de szeretnénk egy raktárt és egy adományboltot is megnyitni valahol a városban; ehhez munkatársakat is keresünk. 

A Fébé Segítő Szolgálat szeretettel várja a segítséget kérők és a segíteni tudók jelentkezését egyaránt. 
A szolgálat elérhetőségei: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 193.; honlap: Febeegyesulet.hu; e-mail-cím: febe.egyesulet@gmail.com.
Facebook-oldaluk a Fébé Segítő Szolgálat néven érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!