„Ha látnád a legjobb képet magadról, nem azzá szeretnél válni?”

„Ha látnád a legjobb képet magadról, nem azzá szeretnél válni?”

Share this content.

Forrás: szemlelek.net, szöveg: Gégény István
Hétről-hétre újabb olyan történettel – interjúval, videós cikkel – jelentkezik a SZEMlélek, amelynek főszereplője képes volt nem csupán saját sorsát az előítéletek, társadalmi berögződések árjával szemben megfordítani, de mások életére is sorsfordító hatást gyakorol. A sorozatban Serbán Tihamér biztonságtechnikai mérnök, rendszergazda sorsfordító történetét adták közre legutóbb.

– Vagy katona szeretnék lenni, vagy valamilyen számítógépes hekus – így fogalmazta meg annak idején életcélját a roma fiú, akinek ehhez egy viszonylag nagy ugrást kellett végrehajtania. Szülei ugyanis mindketten csupán 8 általánossal rendelkeztek, neki pedig álmai eléréséhez meg kellett haladnia őket. A legnagyobb természetességgel beszél a nehéz sorsból való kitörésről, saját szavai szerint „továbbgondolta az életüket”.

– Ha bármilyen lehetőséget láttam, nagyon ritkán hagytam ki – ez lett Tihamér sikeres diplomaszerzésének titka, valamint az, hogy találkozott egy szintén roma értelmiségi mentorral, aki „összerakta benne a képet”, hogy mi lehetne belőle, ha szorgalmasan tanulna.

Így is lett. A hivatásos rendészeti pálya érdekes fordulatot vett, jelenleg ugyanis a Magyarországi Evangélikus Egyház központjában dolgozik rendszergazdaként – a járványhelyzet miatti online istentiszteletek időszakában is főleg ő végezte a szükséges technológiai háttér biztosítását.

A kirekesztő gondolkodás szerinte neveltetés kérdése.

– A gyűlöletet is meg kell tanulni. Sokkal gazdagabb lenne a szívünk, ha nem ítélkeznénk mások felett – mutat rá, és bizonnyal tapasztalatból beszél.

Meggyőződése, hogy az előítéletes emberek akár egész életeket képesek lerombolni, mert azt az érzést keltik az illetőben, hogy soha nem lesz képes kitörni adott helyzetéből.

A romák és nehéz sorsú emberek felemeléséhez egy egyszerű gyakorlatot ajánl: meg kell mutatni mindenkinek, mi válhatna belőle. Ha bemutatjuk a legjobb és a legrosszabb képet, nyilván mindenki a jó forgatókönyvet választaná.

Erről is beszél az alábbi videóban.

Címkék: Serbán Tihamér -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!