Siker = nagyon sok kudarc | Jézus és Péter a vízen – 3. rész

Siker = nagyon sok kudarc | Jézus és Péter a vízen – 3. rész

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Pethő Jucus
Kudarc. Beégés. Elutasítás. Pofára esés. Felsülés. Bukás. Krach. Sikertelenség. Balsiker. Blama. Bukás. Csőd. Nevetségessé válás. Megszégyenülés. Vereség. A sort pedig folytathatnánk a végtelenségig. Ha azonban érzelmileg akarjuk leírni, akkor legjobban a megsemmisülés szó illik rá. Két okból is. Egyrészt inkább válnánk láthatatlanná, és nyílna meg alattunk a föld, csak ne kelljen valami nagy blamában benne maradnunk. Másfelől az emberek többségére olyan elementáris erővel hat a kudarc, hogy úgy érzik, tényleg egész valójukat megsemmisíti az, amiben elbuktak.

Mai központi gondolatunk így hangzik: siker = nagyon sok kudarc. Igen, jól hallották (olvasták)! A siker a nagyon sok kudarccal egyenlő. A siker alatt pedig itt nem a befutott nagymenőket érjük, hanem a maguk területén valamiben sikeres embereket. És mindannyian számos területen lehetünk és vagyunk sikeresek.

Jézus és Péter vízen járásának történetét folytatjuk. Az első részben azt néztük meg, amikor az ötezer ember megvendégelése után Jézus egy fél napig egyedül akart maradni, és tanítványainak is meg akarta adni ezt az időt. Amikor pedig úgy gondolta, hogy ideje csatlakozni a többiekhez, egyszerűen odasétált hozzájuk a víz tetején. Múlt héten pedig a történet közepét néztük meg, amikor Péter nemcsak nézni szerette volna a víztükör tetején közlekedő Jézust, hanem a víz színén saját maga is biztonságban haladt.

Ma a történet befejező részét vesszük górcső alá. Péter nem sokáig élvezhette a vízen járást. Amint nem Jézusra, hanem az erős szélre figyelt, süllyedni kezdett. Szerencsére tudta azonban, hogy hogy érdemes viselkedni veszély esetén. Jézushoz kiáltott: „Uram, ments meg!” A Mester pedig azonnal kinyújtotta kezét Péter felé, megragadta őt, és ezt mondta neki: „Kicsinyhitű, miért kételkedtél?” (Mt 14,30–31)

Az áhítat itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!