Sokan mindenüket elvesztették a földrengés miatt – A helyszínről jelentik a MÖS munkatársai

Sokan mindenüket elvesztették a földrengés miatt – A helyszínről jelentik a MÖS munkatársai

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Zágráb – Petrinja – Egy hét telt el az első és egyben addig példátlan, Horvátországot megrázó földrengés óta: az emberéleteket is követelő, sorozatos földmozgások azóta is tartanak. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa a helyszínen csatlakozott a károk pontos felméréséhez. A szervezet szoros együttműködésben dolgozik Petrinja és a környező települések vezetőivel, valamint koordinációs központokkal annak érdekében, hogy a segélyszervezet által indított adománygyűjtésből megvalósuló segítségnyújtás a lehető legjobban támogassa a helyi igényeket.

A Segélyszervezet munkatársának helyszíni jelentéseiből kiderül: Petrinja belvárosa gyakorlatilag teljesen lakhatatlanná vált. A folyamatos földmozgások miatt a súlyosan megrongálódott otthonok, a közösségi- és szociális intézmények lakóinak el kellett hagyniuk az épületeket. Sokan autójukban, sátorban vagy ideiglenes szálláson keresnek átmeneti menedéket. Az egyik helyi idősek otthonában élőket kaszárnyában szállásolják el jelenleg, ez azonban a koronavírus-járvány miatt fokozottan veszélyes lehet a számukra. A körülményeket tovább rontja a januári hideg, esős időjárás.

A Segélyszervezet munkatársának sokan arra panaszkodtak, hogy a közelmúltban újjáépített otthonaikat – és ezzel együtt mindent elveszítettek most. Ugyanakkor a helyszínre rengeteg önkéntes utazik, mindenki úgy segít, ahogy csak tud: van, aki meleg ételt vagy ruhákat oszt, és van olyan is, aki a romok elbontásához csatlakozik. A kilátástalan helyzetbe került károsultak közül többen úgy vélekednek a példátlan összefogás annak is köszönhető, hogy a nemzet korábban már megélt egy közös traumát, akkor azonban megtapasztalták, hogy számíthatnak egymásra.

Az első időszak humanitárius segítségnyújtása után az újjáépítés jelenti majd a fő feladatot, melynek támogatására országos szolidaritási akciót indított az Ökumenikus Segélyszervezet: arra kéri adományozóit, hogy legalább egy, a 1353-as adományvonalra indított hívással fejezzék ki szolidaritásukat a szomszédos ország károsultjaival. Az adományvonalra indított minden hívás és SMS 250 forint felajánlást jelent, aki pedig nagyobb összeggel kíván csatlakozni az adománygyűjtéshez az megteheti online, bankkártyás adományozással is a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve a 11705008-20464565 számlaszámon, a közleményben „Horvátország” megjelöléssel. 

A célzott gyűjtést január végéig hirdeti meg az Ökumenikus Segélyszervezet, a beérkező adományokat a földrengés következtében megrongálódott közösségi épületek rekonstrukciójának támogatására fordítja, a helyszíni felmérések alapján.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!