„Sokat köszönhetünk nekik” – Pedagógus Kutatói Pályadíjat kapott a soproni Líceum tanára

„Sokat köszönhetünk nekik” – Pedagógus Kutatói Pályadíjat kapott a soproni Líceum tanára

Share this content.

Forrás: MTA, fotó: Szigeti Tamás
Budapest – A Magyar Tudományos Akadémia főtitkára pedagógusi munkája mellett elért érdemes tudományos eredményeiért Pedagógus Kutatói Pályadíjban részesítette dr. Zsuppán Sándort, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Kollégium tanárát „Stokes feladat differenciálformákra, kapcsolódó egyenlőtlenségek, konstansok és reprezentációk” című pályamunkájáért.

Az irodalomtanítás módszertana, a kutatásalapú tanulás a kisgyermekkori természettudományos nevelésben, az információs és kommunikációs technológiai műveltség mérése – néhány téma az MTA Pedagógus Kutatói Pályadíj nyertes pályázatainak témái közül. Idén 12 tanár – köztük dr. Zsuppán Sándor, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Kollégium tanára – vehette át az elismerést Török Ádámtól, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárától, aki az Akadémia feladatának nevezte, hogy támogassa azokat a tanárokat, akik kutatásaik révén maguk is hozzájárulnak közös tudáskincsünk gyarapításához.

„Egy-egy kiemelkedő pedagógusszemélyiség meghatározó lehet a diák pályaválasztása, s ezáltal egész élete szempontjából. Én hálás vagyok azoknak a tanároknak, akik nem csupán tanítottak minket az iskolában, hanem iránymutatásukkal befolyásolták a sorsunkat. Sokat köszönhetünk nekik” – mondta Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára a Pedagógus Kutatói Pályadíj átadóján. Az akadémikus személyes emlékeit felidézve kiemelte, mennyi segítséget és szellemi útravalót kapott a Budapesten az Alagút közelében lévő Petőfi Sándor Gimnázium tanáraitól, ahová az 1970-es években járt.

Török Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy az új ismeretek és tudás létrehozása hosszú folyamat eredménye. A pedagógus pedig a tudásnak nem csupán átadója, hanem megalkotója is lehet. A Magyar Tudományos Akadémia feladata, hogy támogassa azokat a tanárokat, akik kutatásaik révén maguk is hozzájárulnak közös tudáskincsünk gyarapításához. „Az Akadémia ezt a kiemelkedő teljesítményt és komoly szakmai munkát ismeri most el. Olyan pedagógusokat köszönt, akik a tanítás mellett a kutatói munkából is kiveszik a részüket” – mondta a főtitkár.

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!