Sokkal több, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt

Sokkal több, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt

Share this content.

Forrás: drhe.hu
Debrecen – Először rendeztek Debrecenben ökumenikus napokat. A hittudományi egyetem és a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány konferenciájának a célja, hogy az ökumenikus párbeszéd érdemben erősödjön, és gyakorlati hatásai legyenek.

A konferenciát Fekete Károly nyitotta meg. A tiszántúli püspök köszöntőjében emlékeztette a résztvevőket a Jeremiás próféta által megfogalmazott feladatokra: „gyomlálj, irts, pusztíts, rombolj, építs és plántálj”. A püspök szerint e hat feladat szerint szükséges az ökumenéért tenni. „Gyomlálni kell a fejlődés érdekében ahhoz, hogy a vetés szárba szökkenjen. Ha egy teológiai vita így tud gyomlálni, akkor megteszi a magáét. A hamis beidegződéseket ki kell irtani, le kell rombolni az akadályokat, hogy ökumenikusan is a Lélek közelébe jussunk – hangsúlyozta Fekete Károly.

A Debreceni Református Kollégium legfiatalabb alapítványa a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány. „Különleges helyet tölt be az alapítványok között, mert bár Both Antal nem volt a kollégium diákja, nem is volt református, az emlékét őrző alapítvány céljai mégis egyeznek a kollégium céljaival is – mondta Kustár Zoltán rektor. A Both-alapítvány kuratóriumának elnöke szerint az ökumenikus diskurzus érdemi támogatója az szervezet. Sokkal több, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt – hangsúlyozta Kustár Zoltán.

Az alapítvány 2016–17-ben kezdte meg munkáját. Célja az ökumenikus diskurzus támogatása és Both Antal nevének és munkásságának megőrzése. A szervezők szeretnék, ha az első alkalommal megrendezett konferencia minden évben létrejönne, s egy díjat is létrehoztak, amellyel olyan személyiségeket szeretnének elismerni, akik az ökumenikus diskurzusban maradandót alkottak.

A konferencián mutatták be azt a kiállítást is, melyen Both Antal emlékét felidéző tárgyakat láthatunk. Baráth Béla tudományos rektorhelyettes hangsúlyozta: Both Antal egy sajátos, misztikus vallásfilozófiai rendszert kívánt felépíteni, polihisztori műveltséggel bírt, melynek középpontjában a klasszikus nyelvek, a pedagógia és az irodalmi kérdések álltak. 

A nyilvános pódiumbeszélgetésen az evangélikus, a katolikus és a református egyház képviselői beszéltek a közös egység lehetőségéről. Evangélikus részről Reuss András emeritus professzor és Fischl Vilmos lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára szólt hozzá a fórumhoz.

Both Antal (1875. szeptember 2., Nagyberezna – 1963. július 30., Balassagyarmat): Elemi iskoláit szülőföldjén, középiskoláit Nagykárolyban és Szatmáron végezte. Ezt követően teológiát végzett a szatmári római katolikus püspökség hittudományi főiskoláján, majd bölcsészdiplomát szerzett a Pázmány Péter Tudományegyetemen. Latin – görög filológia szakos tanári oklevelét 1903-ban kapta meg. Már a diploma kézhezvételét megelőzően is a balassagyarmati állami gimnáziumban volt helyettes tanár, majd a végzést követően egészen nyugdíjba vonulásáig ebben az intézményben tanított. Különös gonddal oktatta a klasszikus nyelveket, diákjait igyekezett a görög-római kultúra iránt fogékonnyá tenni, de egyben e kultúrának a magyar művelődésre gyakorolt hatását is bemutatni. Az oktatási tevékenység mellett elsősorban pedagógiai és irodalmi témák érdekelték. Jelentős közművelődési tevékenységet végzett, vallásos, irodalmi és szociológiai pályamunkákat, közleményeket írt, előadásokat tartott.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!