Szakmai tapasztalatcsere a láthatóan evangélikus iskola kialakításáról – A soltvadkerti evangélikus általános iskola pedagógusai csendes napot tartottak a Sztehlo-ban

Szakmai tapasztalatcsere a láthatóan evangélikus iskola kialakításáról – A soltvadkerti evangélikus általános iskola pedagógusai csendes napot tartottak a Sztehlo-ban

Share this content.

Szöveg: Kákay István, Fotó: Kákay Viola, Kákay István
Budapest – A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola vezetői, tantestülete és munkatársai 2014. november 28-án csendes napra érkeztek Pestszentlőrincre. A vendéglátó Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium vezetősége gazdag programot szervezett a vendégeknek.

 

Aki szétszórta Izraelt, össze is gyűjti, és őrzi, mint pásztor a nyáját.” (Jer 31,10b)

A nap dr. Kalina Katalin intézményvezető köszöntője után Brebovszkyné Pintér Márta iskolalelkész áhítatával, a gimnázium énekkarának közreműködésével kezdődött az Élő kövek templomában,. Kákay István, a gyülekezet presbitere ismertette a település és a gyülekezet történetét, majd mutatta be a templomot a soltvadkertieknek.

A gimnáziumban folytatódott a program, ahol a gimnázium múltjáról, az evangélikus fenntartásba vétel körülményeiről, a nevelőtestület és a diákság körében végbement átalakulásáról, az iskolalelkész vezetői és lelkigondozói szerepéről hallhattak ismertetést a vendégek, majd az intézmény névadója: Sztehlo Gábor életútjáról, pedagógiai és teológiai munkásságáról, lelki-szellemi örökségének ápolásáról tartott gazdagon illusztrált előadást dr. Kalina Katalin, Kákay István és B. Pintér Márta.

Délután az intézmény Fecskefészek Óvodáját tekintették meg, majd integráltan nevelt gyermekek fejlesztő foglalkozását láthatták az érdeklődők, míg mások hat különböző szakóra látogatása közül választhattak az általános iskolában. Az szakmai programok összegzéseként kerekasztal-beszélgetésre került sor Zámbóné Karner Anikó intézményegység-vezető vezetésével, aki bemutatta az általános iskola múltját, jelenét, pedagógiai programját és szakjait.

A csendes nap az általános iskola és óvoda közös adventi délutánjával folytatódott, majd mécsesgyújtással, közös énekléssel ért véget az iskolaudvaron. Győri Dávid iskolalelkész úti áldással zárta az alkalmat.

A tartalmas, színes program kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a soltvadkerti pedagógusok betekinthessenek a Sztehlo-intézmény szakmai és hitéleti munkájának napi gyakorlatába, érdeklődjenek az itteni vezetők és pedagógusok tapasztalatairól. A szépen fejlődő testvérkapcsolat tovább erősödött ezen a napon a két intézmény között.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!