A Solymosy család látogatása az evangélikus székházban

A Solymosy család látogatása az evangélikus székházban

Share this content.

Szöveg és fotó: Hubert Gabriella
Budapest – A Texasban élő báró Solymosy Ödön (szül. 1937) családjával együtt (feleségével, Ellennel, három fiukkal és az ő családjaikkal) meglátogatta az Üllői úti székházat. A nagylózsi Solymosy család 1945-ben vándorolt ki Amerikába. A '90-es évek elején hazalátogató Solymosy Ödönnek Fabiny Tibor egyháztörténész professzor mutatta meg az őseiről készült nagyméretű festményeket, amelyek a székház akkori tanácstermében függtek.

Mostani látogatása során Solymosy Ödön egész családját elhozta, hogy az utódok is megismerkedjenek a család múltjával, az evangélikus gyökereikkel.

Meg szerette volna mutatni nekik is a felügyelői portrékat, amelyek a székház felújítása után az OP-terembe kerültek.

Solymosy Lajos

A családhoz tartozott Solymosy Lajos (Solymosy Ödön nagyapjának testvére, aki 1918–1922 között volt egyetemes felügyelő) és Radvánszky Albert (ő 1923–1948 volt egyetemes felügyelő), akit Solymosy Ödön még személyesen ismert, és aki családjukban a legfőbb tekintély volt, hiszen Radvánszky Albert Solymosy Ödön nagyanyjának, Radvánszky Karolinának volt a testvére. Solymosy Ödön szülei Radvánszky Albert pusztavarsányi kastélyában esküdtek.

Radvánszky AlbertSolymosy Ödön és Fabiny Tibor is a Johannita Rend lovagjai közé tartozott. A látogatás során Solymosy Ödön megígérte, hogy megírja Radvánszky Alberttel kapcsolatos emlékeit.

Radvánszky Albert

A látogatás végén a család megtekintette a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtárat is, amely visszaadta számukra azt a hangulatot, amelyet valaha a Solymosy-könyvtár is árasztott. A család nagylózsi kastélyát ugyanis a II. világháború végén kifosztották, a benne lévő gazdag könyvtár is akkor semmisült meg.

Címkék: Solymosy -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!