„A sötétet világossággá változtatom előttük, a göröngyös utat egyenessé” (Ézs 42,16b)

„A sötétet világossággá változtatom előttük, a göröngyös utat egyenessé” (Ézs 42,16b)

Share this content.

Szöveg: dr. Fabiny Tamás, fotó: Magyari Márton, utómunka: Győri András Timótheus
A bibliaolvasó Útmutató mai egyik igéjét olvasom Ézsaiás prófétától: „A sötétet világossággá változtatom előttük, a göröngyös utat egyenessé” (Ézs 42,16b). Az érettségizőkhöz – és persze családjaikhoz és tanáraikhoz – szólok ma reggel.

Ha a mostani izgalom közepette van 70-80 másodpercnyi időtök, akkor figyeljetek egy csöppet. „Adj egy percet nekem az életedből!” – nem nekem, hanem Istennek. Mert ő valóban képes a sötétséget világossá változtatni, a göröngyös utat egyenessé tenni. A ti életetekben is. Mert az idei érettségihez valóban göröngyös út vezetett. Sötétség, vagy legalábbis homály borított szinte mindent. Elmaradt a várva várt ballagás. Vagy talán mégsem? Hiszen számos iskolában tudták leleményes módon virtuálisan is kifejezni szeretetüket irántatok, és talán ti is el tudtatok búcsúzni az épülettől, és főképpen emberektől. Titeket a mostani körülmények talán még jobban összekovácsoltak. Lehet, hogy majd unokáitoknak is mesélni fogjátok, milyen is volt 2020 tavasza és a ti érettségitek. 

De ez több lesz egy rossz álomnál vagy egy izgalmas kalandnál. Most mindenki ráébredt az élet végességére, a világ és az egyes ember sebezhetőségére. Azt szeretném azonban mondani nektek, kedves érettségizők, hogy végső soron nem a pusztító vírusnak vagyunk kiszolgáltatva, hanem Isten kegyelmének:  „Áldó hatalmak oltalmába rejtve élünk.”

Induljatok ma is bátran. Isten sötétséget világossá változtatja előttetek, és a göröngyös utat egyenessé teszi.

Fabiny Tamás gondolatai a Kossuth Rádió Mai ige rovatában hangzottak el, 2020. május 6-án, szerdán reggel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!