Sport, rádió, hit – Bemutatták a Novotny Zoltánnal készült interjúkötetet

Sport, rádió, hit – Bemutatták a Novotny Zoltánnal készült interjúkötetet

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, további fotó: Magyari Márton, videó: Győri András Timótheus
Budapest – A Luther Kiadó gondozásában még a karantén ideje alatt jelent meg a Sport, rádió, hit című interjúkötet, amelynek bemutatójára 2020. június 30-án került sor a Deák téri evangélikus templomban. Novotny Zoltánnal és Boda Zsuzsával, a kötet szerzőjével Gáncs Péter nyugalmazott püspök beszélgetett.

A Deák téri evangélikus gyülekezet nevében Gerőfiné Brebovszky Éva lelkész köszöntötte a megjelenteket.

Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök bevezető köszöntésében utalt arra, hogy a Deák téri evangélikus templomban aktív püspöki szolgálata másfél évtizede alatt (2003–2018) rendszeresen együtt szolgálhattak Novotny Zoltánnal a vasárnapi istentiszteleteken. Ő az olvasópulttól hirdette az igét az adott ünnepre kijelölt bibliai szakaszokkal, a püspök pedig a szószékről prédikált. Mindig jó érzés volt számára, ha Zoltánnal együtt szolgálhatott, ezért arra kérte, hogy a sportriporter ezúttal is olvassa fel az Útmutatóból az aznapra kijelölt igeszakaszt.

Ezután Boda Zsuzsa, az interjúkötet szerzője ajánlotta a könyvet a megjelentek figyelmébe, felsorolva a könyv egyes alfejezeteit, azok témáit (Az első lépések, Évtizedek mikrofonközelben, A műfajok kavalkádjában, A hit dolgairól).

A beszélgetés ezután a három fő csapása sport, a rádió és a hit irányában folyt tovább. Arra a kérdésre ezúttal sem kaptunk választ, melyik magyar csapatnak drukkol Novotny Zoltán, ám kiderült, hogy általában a szerényebb képességű csapatoknak szokott szorítani. Őmaga is sokféle sportágban kipróbálta már magát, focizott, kosarazott, teniszezett, úszott és máig azt tartja, hogy a rendszeres testmozgás igen fontos.

Ezután a rádiózás fontosságáról ejtettek szót, amely olyan médium, amit autózás, munka, kórházban fekvés, de épp sport közben is hallgathat az ember. Felmerültek a sokrétű pálya részletei, emlékei is.

Közben rákanyarodtak a hit dolgaira, így megtudtuk, hogy Novotny Zoltán eljátszott a lelkészi pálya gondoltatával is. Véleménye szerint, a hitért meg kell küzdeni, és annak legtöbb dolga csupán a belső szobára tartozik. Személyes hit nélkül nem lehet sem alkotni, sem pedig élni. 

80 év hosszú idő, már ebben a korban a napok ajándékának is örülni kell, de Novotny Zoltán reméli, hogy folytatni tudja útját, amely bármilyen hosszú is, de tudja, hogy célja van. Szeretne még egy magyar futballvilágbajnoki címmérkőzést közvetíteni, de ez lehet, hogy hiú álom. Az viszont biztos, hogy rejtett kincseinek megmutatásához az első lépést megtette ezzel a könyvvel, s tovább folytatódik dolgai között a rendcsinálás, a rendszerezés, a lehiggadás, a befelé figyelés.

A könyv oldala a Luther Kiadó webáruházában.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!