Stafétaátadás az esperesi tanácsban

Stafétaátadás az esperesi tanácsban

Share this content.

Szöveg és fotó: Lázár Zsolt
Kiskőrös – A Magyarországi Evangélikus Egyház Esperesi Tanácsa az egyházmegyékben zajlott választás után Kiskőrösön tartotta soron következő ülését 2018. május 22-én. Az alkalmon Lupták György vendéglátó esperes vezetésével bemutatkozhattak egymásnak a régi és új esperesi gárda tagjai.

Leköszönő és stafétát átvevő, valamint szolgálatukat folytató esperesek egyaránt jelen voltak a kiskőrösi tanácskozáson, ahol a reggel 10 órakor kezdődő ülésen Nagy Zoltán békéscsabai lelkész tartott áhítatot, majd Előttem az utódom címmel sor került az ismerkedésre. Az esperesek beszélgettek arról, milyen tapasztalataik voltak a választásokkal kapcsolatban, hogyan zajlottak le (eddig) a gyülekezeti, egyházmegyei és kerületi választások, mit kellene másképp tenni a jövőben.

Ezután a lelkészi életpályamodell (LÉM) és a hitoktatói életpályamodell (HÉM) bevezetésének lehetősége, akadálya, nehézsége került terítékre Krámer György, Csorba Gábor és Kondor Péter előterjesztésében. Mint ismeretes, a május 26-án, pénteken következő zsinati ülésen kerül sor többek között a lelkészi életpályamodell általános és részletes vitájára. Krámer György országos irodaigazgató arról is szólt, hogy az új európai adatvédelmi törvény (GDPR) május 25-től történő bevezetése mit jelent majd egyházunk, gyülekezeteink életében.

Ebéd után a lelkészképzésről tárgyaltak az esperesek. A jelenlegi szabályozás szerint frissen megtért személy a konfirmációja után két évvel kérheti felvételét az Evangélikus Hittudományi Egyetemre, ennek szükségességéről folyt a beszélgetés Bence Imre lelkész vezetésével. Az egyetem részéről Csepregi Zoltán megbízott rektor és Réz-Nagy Zoltán lelkész volt jelen a tanácskozáson.

Úti áldást mondott Lupták György esperes.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!