Süni, Nyúl, börtönrács, másság és Jézus

Süni, Nyúl, börtönrács, másság és Jézus

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Magassy Zoltán
Kapolcs mellett Taliándörögdön, Vigántpetenden és Monostorapátiban zajlottak július 20–29. között a 28. Művészetek Völgye programjai. Az idei fellépők között volt Hobo, Ferenczi György, a Bagossy Brothers Company, Csemer Boggie, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Palya Bea, Szvorák Kati, a Kiscsillag, a Quimby, a Kaláka és még sokan mások… A kapolcsi evangélikus templomban és a közeli pincesor egyik pincéjében szervezett evangéliumi programoknak ebben a profi közegben kellett vonzónak, érdekesnek, egyben biblikusnak és megszólítónak lenniük.

Húsz évvel ezelőtt voltam először Kapolcson, a Művészetek Völgyében. Több alkalom után tudatosodott bennem, hogy az egész színes kavalkád a faluközpontban álló, idén kétszáz éves evangélikus templom körül zajlik. Az evangélikus épületekben végzett völgyszolgálat sajátossága, hogy Taliándörögdön Németh Zoltán vezeti egyházunk országos irodája gyülekezeti és missziói osztályának a csapatát, Kapolcson pedig Veress István helyi lelkész irányítja a munkát, aki Kővágóörsön, Révfülöpön, Badacsonytomajon, valamint Dörögdön is szolgál.

Néhány év óta amatőr szervezőként, de krisztusi szeretettel és lelkesen igyekszem magam is a helyszínen segíteni. Istennek hála, minden évben összeáll egy váltakozó létszámú és életkorú segítő csapat, amelynek tagjaival együtt lenni és szolgálni maga is ajándék. A tíz nap programjairól Evangéliumi Műhely címmel kis szórólapot is összeállítottunk. István mellett izgalmas a munka. Telefonhívások fogadása, számítógépes táblázatkezelés, szövegszerkesztés, nyomtatás, laminálás…

Az első pénteken Boros Lajos volt kapolcsi templomunk vendége, aki harminc évet töltött börtönben (huszonegy évet egyvégtében). Ő a tavalyi országos evangelizáción is bizonyságot tett új életéről. A Jézusban való hit a börtönrácsok mögött is békét és lelki szabadságot adott neki.

Vasárnap délután a malomsoki Szivárvány zenekar szolgált. Nagy élmény volt a zenészek hozzáértő játéka mellett Weltler Izabella szép hangját hallani.

Hétköznap délutánonként a kárpátaljai Szernyéről érkezett Béres László református lelkipásztor és kis csapata bizonyságtétellel, énekkel, verssel, ízes magyarsággal szolgált. Kiállítási anyagot is hoztak magukkal: Balogh István Bibliai logók című sorozatát, amely sok látogatót elgondolkodtatott.

Az angol dr. Adrian Bury évek óta Veszprém mellett él. Örömmel beszélt arról, hogy a Jézusban való hit által kigyógyult a saját neméhez való vonzódásból. (Róla szó esett az Evangélikus Élet legutóbbi számában is.) A második hétvégén délutánonként a bokodi Élek Egyesület tagjai zenével, bibliai gondolatokkal igazolták, hogy a Jézus Krisztusról szóló jó hír az ő életüket is megváltoztatta.

Az Élő Víz pincében lévő filmklubban jobbnál jobb alkotásokat (Isten nem halott, Meddig köt az eskü?, Szeretetnepper, Tűzszekerek) kínáltunk megtekintésre, illetőleg megbeszélésre. Ügyes kezű női szolgálattevőink a templomban ülve és felügyelve a rendre, folyamatosan szentírási idézeteket írtak az iratterjesztési anyagokra és mosott kavicsokra. Egyet én is kaptam: „Mert Isten igéje élő és ható…” (Zsid 4,12)

Végül essen szó a címben szereplő Süniről és Nyúlról. Lelkes helyi fiatalok kölcsönkapott bábokkal és CD-hanganyaggal gyakoroltak be több bábelőadást. Ezeket kora délutánonként mutatták be a templomban, a láthatatlanul jelen lévő Úr mellett kisebbek és nagyobbak örömére. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 31–32. számában jelent meg 2018. augusztus 12-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Címkék: Kapolcs - Taliándörögd - Völgy -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!