Szabálytalan szépségek

Szabálytalan szépségek

Share this content.

Szöveg: Heinrichs Eszter, fotó: agfalva.lutheran.hu
Ágfalva – Ágfalván 2020. október 4-én tizenhárom fiatal részesedett konfirmációi áldásban. Különleges ünnep volt, hiszen látszólag semmi nem a tervek szerint alakult...

A vírushelyzet már a felkészülésre, illetve annak hiányára is rányomta a bélyegét. És különleges volt ez az októberi időpont is, hiszen az alkalmat pünkösdre terveztük. Méghozzá két részletben. Egy istentiszteletet Ágfalván, egyet pedig Sopronbánfalván. A bánfalvi templom annak mérete miatt nem volt alkalmas a vírus okozta előírások betartására, de az ezerszáz főt befogadni képes ágfalvi templomban elfértek a bánfalviak is. Ahogy régen is..., amikor ez volt a nagy, közös templom. Különleges volt így együtt... Különlegesen szép.

De elsősorban a gyerekek voltak különlegesek. Mind a tizenhárman. És akkor most egy vallomás követezik... Az immáron egy évtizedre nyúló hitoktatói tevékenységem során én még így osztályért nem rajongtam, mint ezekért az ágfalvi nyolcadikosokért, akik a hat soproni, illetve Sorpon környéki iskolából érkező konfirmandus csoportnak a „magját” alkották. Nemcsak számbeli fölényükkel, hanem határozottságukkal, dinamizmusukkal és szókimondásukkal is. Biztosan meg fogom siratni őket a tanév végén, de már most könnybe lábadt a szemem... Pedig egy fikarcnyival sem jobbak, mint a többi osztály. Sőt... Elsős koruk óta tőlük zeng az iskola, és abban is biztos vagyok, hogy annyi rendkívüli szülői értekezletet még egy osztály miatt nem hívtak össze a régiónkban, mint miattuk... De valahol éppen a szabálytalanságukkal varázsolnak el. Azzal, hogy mindegyikük egy erős egyéniség, azzal, hogy nem kertelnek, azzal, hogy kimondják azt is, amit a legtöbb ember nem mer, azzal, hogy beavatnak a titkaikba... azzal, hogy látom őket felnőni, azzal, hogy nem szégyellik előttem a könnyeiket, azzal, hogy elmesélik első szerelmeiket és azzal, hogy pofátlanul őszinték... Sokat tanultam tőlük. És még előttünk van majdnem egy egész tanév...

Ezeknek a szeretnivaló, de roppant szókimondó gyerekeknek nem volt idegen az a feladat sem, hogy több száz ember előtt, nyilvánosan, jól érthetően, külön-külön megvallják hitüket. De nem ám akárhogyan, hanem a saját szavaikkal írt hitvallás alapján.

Tizenhárom tizenéves, tizenhárom nyíladozó személyiség, tizenhárom sors, tizenhárom otthonról hozott „csomag”, tizenhárom különféleképpen megélt hit rejtőzik a sorok között. Olvassák olyan szeretettel ezeket a fiatalok által írt hitvallásokat, amilyen őszintén azok írva lettek! Talán lenne még mit simogatni a szövegeken dogmatikai és nyelvi szempontból is, de úgy gondolom, hogy ezeknek a szavaknak az őszinteség adja meg a hitelét, szabálytalanságuk pedig a szépségét.

Íme a szabálytalan szépségek szabálytalanul szépséges irományai:

Hiszek abban, hogy egy olyan családba kerültem, ahol a körülöttem lévő családtagok szeretnek engem. (Még ha nem is mutatják ki...) Hiszek abban, hogy akármennyi rossz dolgot tettem, mind megbocsátották nekem, és látják, hogy igyekszem kijavítani a hibáimat... Örülök annak, hogy olyan barátaim vannak, akikkel mindig csak boldog lehetek. Boldog vagyok azért, mert a szeretteim közül senki sincs rossz állapotban. Hiszek abban, hogy ez így is marad. Nem utolsó sorban hiszek Istenben, aki mindezt megteremtette nekem. (K.K.)

Hiszek abban, hogy valóra tudom váltani az álmaimat.
Hiszek a szeretetben.
Hiszek a csodákban.
Hiszek Istenben.

Hiszek abban, hogy amit másoknak adok, azt visszakapom az élettől.
Hiszek a családomban. (P. V.)

Hiszek Istenben – mert a világ túl bonyolult ahhoz, hogy magától működjön. (D. B.)

Hiszek Istenben, mert ilyen jó családot ajándékozott nekem.
Hiszek a szeretet erejében, és tudom, hogy a remény hal meg utoljára.
Hiszem, hogy kedvességgel többet érek el, mint gonoszsággal. 

Hiszek, és remélem, hogy családom egészséges marad örökkön örökké... (H. K.)

Hiszek egy Istenben, mert egy jó családhoz kerültem.
Hiszek egy Istenben, mert egészségesnek születtem.
Hiszek egy Istenben, mert vannak barátaim.

Hiszem, hogy az Isten egy szép jövőt képzelt el nekem.
Hiszem, hogy az egy Isten a mennybe is beenged majd, nem pedig a pokolban képzelt el engem... (G. L.)

Hiszek a gondviselésben.
Hiszem, hogy ha jó ember vagyok, velem is jó dolgok fognak történni.
Hiszek a hit erejében. (B. B. I.)

Hiszek egy Istenben, mert boldog a családom.
Hiszek, mert nagyon jó barátaim vannak, akik mindig mellettem állnak, és segítenek.
Hiszek, mert nekem van a legerősebb anyukám, aki bármit át tud vészelni.

Hiszek Istenben, mert jó emberek vesznek körül. (T. E.)

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, a családban és az örök barátságban. Hiszek a jószívűségben, a kedvességben és a szeretetben.
Hiszem, ha valaki jószívű és kedves másokkal, az hamarabb előrébb jut, mint az, aki goromba. Hiszek abban is, hogy mindenkiben megvan a jó, csak nem mindig vesszük észre. Azt kérem az Úrtól, hogy mindenkiben a jót és a kedveset vegyük észre... (Sch. D.)

Hiszek Istenben, mert eddig mindig mellettem volt a bajban.
Hiszek a családban, mert mindenben támogatnak.
Hiszem, hogy akartommal, mindent elérhetek.

Hiszek abban, hogy jobb ember lehetek. (B. B.)

Hiszek a hűséges Istenben.
Hiszek abban, hogy amit másokkal megosztok, nem lesz kevesebb, hanem több.
Hiszek az őszinteség és a szeretet erejében. (H. D.)

Hiszek egy Istenben, aki a Földet teremtette, és hiszem, hogy a teremtés óta is itt van velünk, és nyomon kíséri sorsunkat.
Hiszek Jézus Krisztusban, aki értünk halt meg, bűneink bocsánatárért. A harmadik napon feltámadt, felment a mennybe, azóta is itt van velünk – amint a mennyben, úgy itt a földön is.
Hiszem, hogy az egyház egy olyan közösség, ahová akárki tartozhat.
Hiszem, hogy a rosszat csak jóval érdemes legyőzni, és hiszem, hogy a cél nem szentesíti az eszközt...
Hiszem a Szentírást, hiszem, hogy hit által megigazulunk, hiszem, hogy kegyelemből megbocsátást nyerünk, és hiszem, hogy Istené a dicsőség. Ámen. (T. V. Zs.)

Hiszek Istenben, mert Ő ad önbizalmat, és nem hagyja, hogy feladjam...
Hiszek Istenben, mert barátokkal és sok jó közösséggel áldott meg.
Hiszem, hogy Isten nekem is megbocsátja bűneimet, ha tiszta szívből kérem. (K. Z. G.)

Hiszek Istenben, mert jó családba születtem. Hiszek Istenben, mert sok jó barátom van. Hiszek Istenben, mert sok dolog adatik meg nekem. Hiszek Istenben, mert eddig megvédett minden bajtól. Ha Isten velem van, nem félek semmi bajtól, mert tudom, hogy velem van. (Sz. K.)

Hivatkozások: Képgaléria 1. - Képgaléria 2. -
Címkék: Ágfalva - konfirmáció -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!