Szalay Sándor országos fizika-emlékversenyt rendeztek Nyíregyházán

Szalay Sándor országos fizika-emlékversenyt rendeztek Nyíregyházán

Share this content.

Szöveg: Kecskeméti Zsuzsanna
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban 2016. október 7–8-án zajló Szalay Sándor országos fizika-emlékverseny első napján került sor a versenyző diákok prezentációjára és a kísérleti versenyszámokra. A diákok a második versenynapon pedig elméleti kérdésekkel találkoztak, a Legyél te is fizikus! kvíz keretében.

A szombati elméleti fordulók előtt minden csapat sikerrel zárta a napot. Pompás modelleken mutatták be kísérleteiket, és izgalmas prezentációkat tartottak. Több előadás ötvözte a két választható témát, és az űrutazás emberi testre való kihatásait vizsgálta. Érdekesnek találták a versenyzők a légüres tér és a sugárzás emberi testre gyakorolt hatását, valamint az űrutazás következtében a testben történő deformitások hosszú és rövid távú megjelenését.

A prominens zsűri tagjai – dr. Hadházy Tibor fizikus, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott főiskolai tanára, a Fizika Tanszék korábbi tanszékvezetője, dr. Tarján Péter, a tanszék docense, dr. Bakk Judit, a Jósa András Oktatókórház fül-orr-gégész adjunktusa, Sallai Gábor villamosmérnök és Péter Zoltán fizikatanár – a nap összefoglalójában kifejtették, hogy a verseny egyedülálló az alkalmazott ismeretek felhasználásában, hiszen nincs más olyan fizikaverseny, ahol több körben önálló kutatással és kísérletekkel kell a diákoknak helytállniuk, illetve helyszíni kísérleteket végrehajtaniuk. Külön öröm volt számukra, hogy a versenyző diákok szóbeli előadásai igényesek, szakmailag is elfogadhatók, értékelhetők voltak, sőt több diáknál megmutatkozott a fizikában való jártasságon kívül az előadásmódbeli professzionalizmus is.

A versenyzők, pedagógusok és érdeklődő diákok az előadásokkal párhuzamosan izgalmas csillagászati előadásokon vehettek részt, mivel a gimnázium tornatermében planetárium várta őket, ahol a Naprendszer titkait fürkészhették. A diákok meghallgathatták dr. Bakk Judit doktornő előadását a hallás fizikai sajátosságairól, sőt ki is próbálhatták a hallás egyszerű vizsgálatát, az egyensúlyozás vizsgálati módszereit, illetve a fül fizikai adottságainak és az egyensúlyozásnak az összefüggéseit is megtapasztalhatták.

A nap végén a fizikatanárok tapasztalatcseréjére került sor, míg az ország más pontjairól érkezett versenyzők városnéző sétára indultak a nyíregyházi kossuthos diákok vezetésével.

A diákok a második versenynapon elméleti kérdésekkel találkoztak, a Legyél te is fizikus! kvíz keretében, így az első nap kísérleti versenye után, másnap elméleti síkon is megmérettettek. 

A zsűri döntéséig a résztvevők megkoszorúzták Szalay Sándor emléktábláját, és előadásokat hallgattak meg a kutatásaik témájában.

Dr. Noviczki Miklós ortopéd sebész traumatológus: Élő fizika, avagy biomechanika egy orvos gyakorlatában, Kórodi László sugárfizikus: Fizika a gyakorlatban - sugárterápia, és Stefán Ildikó optometrista - látszerész: A látás fizikája című előadásait is meghallgathatták a megjelentek.

A verseny három korcsoportjának díjazottjai mellett az Atomki különdíját és a legjobb kísérleti eszköz különdíját is kiosztotta a zsűri, valamint megemlékeztek a felkészítőt tanárok komoly munkájáról is. A részletes eredményeket cikkünk  csatolmányában megtalálják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!