Száz éve született Jánosy István evangélikus költő, műfordító

Száz éve született Jánosy István evangélikus költő, műfordító

Share this content.

Forrás: Jelenkor folyóirat, Magyar Rádió, valamint Zsugyel János
Jánosy István evangélikus költő, műfordító száz éve, 1919. május 18-án született a felvidéki Besztercebányán, kemenesmagasi gyökerű családja a trianoni nemzeti tragédiát követően költözött vissza az anyaországba. Édesapja a Fasori Evangélikus Gimnázium latin tanára volt, s fia is itt érettségizett, majd az Eötvös Lóránt Tudományegyetem görög-latin-pszichológia szakán tanult. 1942 és 1944 között teológiai végzettséget szerzett Sopronban. 1944-ben segédlelkészi szolgálatot végzett, majd a Fasori Gimnázium görög-latin szakos tanára volt. Ezt követően irodalmi munkásságot folytatott, de kapcsolatát az evangélikus egyházzal fenntartotta, a Diakónia folyóirat szerkesztőbizottsági tagjaként tevékenykedett.

A csatolt beszélgetések közül három Kabdebó Lóránt: Elvesztett otthonok című, a debreceni székhelyű Csokonai Kiadónál 2003-ban kiadott művében jelent meg.

A negyedik beszélgetés Kabdebó Lóránt: Jánosy István című kötetében látott napvilágot, melyben a költői életmű részletes értékelése is olvasható (Életünk Szerkesztősége–Magyar Írószövetség Nyugat-magyarországi Csoportja, Szombathely, 1995 (Életünk könyvek)). 

A csatolt írásokkal emlékezünk meg Jánosy István születésének 100. évfordulójáról.

A beszélgetések szövegét Prof. Kabdebó Lóránt szíves hozzájárulásával közöljük, melyet ezúton is köszönünk.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!