Evangélikus püspök és médiavezető is felszólalt a szombathelyi filmszemléhez kapcsolódó konferencián

Evangélikus püspök és médiavezető is felszólalt a szombathelyi filmszemléhez kapcsolódó konferencián

Share this content.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye; MTI, Magyar Kurír
Szombathely – 2018. május 23-án, szerdán kezdődött az V. Savaria Nemzetközi Filmszemle Szombathelyen. A háromnaposra bővült filmszemléhez a második napon egy konferencia is kapcsolódott, amelynek központi témája a film mint közösségformáló eszköz volt.

A szervezők tájékoztatása szerint a szemlére több mint kétszáz filmet neveztek be alkotóik dokumentumfilm, filmetűd és kisjátékfilm, valamint idén először diákfilm kategóriában. A zsűri tagjai András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező. A zsűri tagjai 78 órát töltöttek a benevezett filmek megtekintésével, kiválasztották a legjobbakat, amelyek közöl 22 órányit vetítenek le a filmszemlén.

A szemléhez kapcsolódó konferencián csütörtökön előadást tartott Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja; Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező; Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer is; valamint egyházi témákban Székely János szombathelyi megyéspüspök és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke.

Székely János a média szerepét és jelentőségét a Katolikus Egyház szemszögéből értékelte. Beszélt a Magyar Kurír, az Új Ember, a Keresztény Élet, a Mária Rádió jelentőségéről, értékeikről, a Szombathelyi Egyházmegyével kapcsolatban pedig a Martinus újságot, a honlapokat, Facebook-oldalakat emelte ki mint az egyházmegye életéről híreket közvetítő, evangelizációs szerepet betöltő médiumokat. Hangsúlyozta: fontos, hogy a média eszköz legyen az evangelizációban, ne pedig cél, és hogy közösséget is teremtsen.

Ugyancsak, a közösség erejét emelte ki előadásában Jakab Péter is, a Bonum TV vezetője, aki beszélt a televízió által végzett médiamissziós munkáról, a Bonum lehetőségeiről, működéséről. Gáncs Péter evangélikus püspök, valamint Illisz László, az Evangélikus Információs Szolgálat igazgatója az evangélikus egyház tapasztalatairól beszéltek a tömegkommunikációs eszközök használatában.

Az előadások a www.sztv.hu és a www.martinus.hu honlapokon is elérhetőek lesznek hamarosan.

Hivatkozások: További képek. -
Címkék: Szombathely - média - konferencia -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!