Spirituális slam poetry és evangélikus énekek – Szélrózsa-találkozó 2. nap

Spirituális slam poetry és evangélikus énekek – Szélrózsa-találkozó 2. nap

Share this content.

Szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Mártafüred – Sástó – Este kilenckor teli torokból énekelték fiatalok és idősek az evangélikus énekeskönyv kedvelt énekeit, remek elektromos gitárszólókra a nagyszínpad előtt – ilyet is ritkán látni. Ám a Szélrózsa második napja sok érdekes előadást, történetet is adott.

A Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó második napja verőfényes napsütéssel és egy telt házas, több száz fős áhítattal indult. Gerlai Pál, a miskolci Kossuth Lajos Gimnázium hittantanára egy nagyszerű és mégis sokkoló animációs filmmel kezdte, megmutatva, hogy a különböző istenek, ellentétek, ellenségeskedések, mihez vezetnek. Az evangélikus lelkész zárógondolatként hangsúlyozta: „Ne azt vizsgáljuk mindig, miben vagyunk mások.”

Egy fiatal slammer és Beethoven

Bánki Beni középiskolás slammer műsora – ha szabad így fogalmazni –, még az áhítatnál is jobban felpezsdítette a közönséget. A fiatal fiú modern spirituális verselése időseket és fiatalokat egyaránt lenyűgözött. Nagy öröm, hogy nem csak a második napon, hanem a találkozó minden napján hallható lesz az áhítat után.

Átoktól az áldásig – ez volt Kodácsy Tamás református lelkész főelőadásának vezérfonala. A Szélrózsa „Áldás leszel” mottója mellé konkrét kérdés is megfogalmazódott: Hogyan lehetek áldás abból, ami vagyok? A teológus szerteágazó előadásában a körülmények hatalmától, az anagramma-alkotáson keresztül, Beethoven 9. szimfóniájának 2. tételéről és annak elemzéséről is hallhattunk. És ha a hallgató olykor el is veszthette a fonalat, végül mégis egyértelmű, a Galatához írt levél 3. fejezetének üzenetével indulhattunk útnak a második napon: „Krisztus megváltott minket a törvény átkától, amikor átokká lett értünk, mert írva van: »Átkozott mindaz, aki a fán függ«.”

Apák az apaságról

Önkép, családkép, jövőkép, avagy mi kell a teljes élethez című beszélgetésre teljesen megtelt a táborban található hotel konferencia-terme. Süveges Gergő tévés műsorvezető és Simon Attila evangélikus lelkész beszélgetését Laborczi Dóra moderálta. A két négygyermekes apuka olyan kérdéseket járt körbe, mint hogy: miképp alakul át egy férfi majd egy házaspár élete a gyermekek megérkezése után. De szó esett időbeosztásról, a magunkkal hozott apaképről, a klasszikus és megváltozott családmodellekről, a jelenlévő és jóban lévő apákról. Többször elhangzott a tudatosság és az önismeret fontossága. A keresztény tradicionális családképpel kapcsolatos kulcsmondatot pedig Süveges Gergő úgy fogalmazta meg: „Az értékeink fontosak, de ítélkezni tilos.”

Kora délután ugyanitt az Iszlám és Európa című előadás – a téma aktualitása miatt – szintén sokakat vonzott, és a fórum is elég hangosra sikeredett. Az elmúlt napok eseményeiből kiindulva, elsőként azt tisztázták a fórum résztvevői, hogy az iszlám hívők és a terroristák között nem tehetünk egyenlőség jelet. Bolek Zoltán a Magyar Iszlám Közösség elnöke elmondta, hogy a legtöbb terrorista nem ismeri a Koránt sem, és nem nevezhető hithű muszlimnak. Arra a kérdésre, hogy egyébként miért nem határolódnak el a hívő muzulmánok jobban a támadásoktól, Bolek úgy válaszolt, hogy ők bármennyire is kifejezik a nemtetszésüket, annak a sajtó nem ad hangot, így nem jut el a szélesebb közönséghez, hogy igenis markáns az elhatárolódás a hívők és a merénylők között. A folyamatosan növekvő menekültáradat kérdésére térve, Bolek Zoltán azt is kifejtette, hogy az asszimiláció helyett az érkezőknél inkább a normák elfogadására, a befogadó ország nyelvének, kultúrájának megismerésére kell helyezni a hangsúlyt. A politikának és az egyháznak ugyanakkor más szerepe van a kérdésben: az ismeretanyag átadása és a segítségnyújtás a legfontosabb. Darvas István rabbi zárásként az elfogadás és egymás megismerésére sok közös vacsorát ajánlott.

Istenkép és szegénység

Ifjabb Cserháti Sándor az ODÚ-ban tartott teológiai fórumán visszautalt a reggeli áhítat animációs filmjére. A Kié a nagyobb isten? Kié az igazi? – Vetélkedő istenek tegnap és ma című, a keresztényeket és a nem hívőket éppúgy érdeklő témára megtelt a délelőtt kávézóként működő kis terem.

Áldás a szegénységben címmel a Küldetés sátorban Szeverényi János, missziói lelkész beszélt a kárpátaljai misszióról. Az olykor szórakoztató formában előadott, de megdöbbentő történeteken keresztül hangsúlyozta, hogy a szegénység nem erény és öröm, sőt borzalmasan nehéz, és ahogyan csak tehetjük, tennünk kell ellene, de mégis annyi áldás, annyi jó pillanat származik a nehéz helyzetekből, melyekből csak épülhetünk, akár életre szóló élményekkel, tanácsokkal.

Teli torokból énekelni az énekeket

Kora este a találkozó résztvevői a lelki táplálékok után a testieket is megkeresték, a tótkomlósiak sátránál kígyózott a sor a gazdag gulyáslevesre, az eső elől aztán mindenki újra az étkező sátrakba és a házakba menekült. A nap végén már az időjárás is kegyes volt. Így este a Korál-sziget electric koncertjén mindenki teli torokból énekelhette az evangélikus énekeskönyv kedvelt énekeit, mint a Krisztus feltámadt vagy a Jöjj népek megváltója rock and roll változatot. Zárásként a Kaukázus zenekar gyűjtötte össze a táborlakókat a Galya színpad elé a Tesco és más slágereivel.

Címkék: Szélrózsa - találkozó - Mátra -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!