Isten erőterében lévő áldás lehetünk – Tamás-misével ért véget a Szélrózsa-találkozó

Isten erőterében lévő áldás lehetünk – Tamás-misével ért véget a Szélrózsa-találkozó

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Karancsi Rudolf, Horváth-Bolla Zsuzsanna
Mátrafüred – Sástó – Tamás-mise hozta még egyszer és utoljára össze a Szélrózsa-találkozó résztvevőit 2016. július 31-én, a Kékes-színpad elé. Az alkalmon Benkóczy Péter kőbányai lelkész prédikált.

Eltelt öt nap és sor került a kilencedik áldásra, amelyet az igehirdető a Hegyi beszéd (Mt 5,1-12) alapján fogalmazott meg.

Benkóczy Péter a boldogság keresésére, az áldás kérésére hívta fel először is a figyelmet. „Mi magunk, evangélikusok örömhírt hordozók vagyunk - mondta. - De Krisztus-követést érintő kérdésekkel jöttünk fel a hegy csúcsára és Jézus letelepedett mellénk, tanítani akar, érdekli, hogy vagyunk és segít, hogy feltöltekezhessünk új örömökkel.”

Aztán egy anglikán lelkész újszerű boldogmondás-parafrázisait mondta el, majd összehasonlítva a kettőt megállapította, hogy Jézus boldogmondásaiban megmutatkozik Isten országa. Felvetette, hogy vajon ki tudjuk-e mondani, hogy boldogok vagyunk? De tudnunk kell: magunkat boldognak mondani, boldognak látszani más, mint a valódi boldogság. A boldogság nem állandó, de boldogok lehetünk, ha a helyünkön vagyunk, békét szeretőek vagyunk - tette hozzá a lelkész, aki ezután az áldás fontosságára hívta fel a figyelmet. „Az áldás jelenti a boldogság továbbadását. Meg kell tanulnunk áldani, mert benne van az, hogy érdekel a másik, érdekel az, hogy hogy van, milyen gondok gyötrik. Az áldás csatornájában pedig mi is összeáldottak lehetünk, mert visszahat ránk az áldás ereje. Ellenségeinket is kell szeretnünk, jót kell tennünk velük és imádkoznunk kell értük is. A jelenünk legnagyobb kihívása ez. Van erő, amely ki akar zökkenteni az áldott állapotból, és a béketeremtés helyett megjelenik bennünk a félelem.”

De Jézus áldássá lett számunkra a Golgota-hegyén, ahogyan egy teljesen kopár kert is meg tud elevenedni. A lelkész ezzel kapcsolatban elmesélte, hogy teljesen reménytelen kertfüvesítése hogyan vált valóra akkor, amikor pitypangok, a Szélrózsa idei logójának szimbolikus kis virágai jelentek meg a fű helyén. Most pedig, bár füvet akart, kis apró virágai lettek. Élet sarjadt a puszta, homokos talajon. Ez a kis növény szívós, nagy alkalmazkodó képességű, mindenfelé megtalálható - ilyennek kell lennünk nekünk is, ha áldássá akarunk lenni. Isten erőterében lévő áldás lehetünk és repülhetünk a Szélrózsa minden irányába - zárta gondolatait a lelkész.

Az istentisztelet zenei szolgálatában a Lift zenekar segédkezett. A liturgiát Darvas Anikó vezette, mellette az áldásosztásban és az úrvacsoraosztásban evangélikus lelkészeink szolgáltak. Az istentisztelet zárásaként a résztvevők a színpadtól kiindulva ismét egymást áldották meg.

Címkék: Szélrózsa - 2016 - Mátra - Tamás-mise -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!