Szélrózsa – negyedik nap: Futásomat elvégeztem!

Szélrózsa – negyedik nap: Futásomat elvégeztem!

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Fotó: Facebook.com/szélrózsatalálkozó
Bük – A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó negyedik napján, 2018. július 28-án érdekes és értékes előadásokat hallgathattunk, tornáztunk, futottunk, énekeltünk, táncoltunk. Utolsó teljes napunkat töltöttük Bükön.

Éneklésre hívott a reggeli #hálón a kőszegi gyülekezet zenei-liturgiai csapata, majd Baranyayné Rohn Erzsébet lelkésznő Lk 5,5 alapján hirdette az igét: „Simon így felelt: »Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat.«” Az igehirdetésben a lelkésznő elmondta, hogy a kihívásoknak ezer arcuk van manapság már, hiszen a különböző bevállalós felhívásokban, challenge day-eken az emberek határaikat feszegetik.

Ez már az ókori társadalmakban is így volt, hiszen magát Jézust is számos kihívás elé állították ellenfelei, olyan kétrételmű kérdéseket tettek fel neki, amelyekre az egyértelmű igen vagy a nem válasz is csapda lett volna (szabad-e adót fizetni a császárnak, a házasságtörő asszony megkövezése). Jézus azonban olyan válaszokat adott, amelyekben ellenfelei megszégyenültek, és nem tehettek lépéseket vele szemben.

Jézus azonban a tanítványait is kihívás elé állította, hiszen a Genezáreti-tónál olyan kérést szegezett Péternek, amely eszement dolog volt, és nem volt borítékolható a siker. Simon mégis büszke volt, hogy Jézus őt választotta, és élt a lehetőséggel.

Hemingway öreg halásza is elakadt, nyolcvannégy napja nem fogott semmit, s ezzel már igazi lúzernek számított. Keserű és unalmas mindennapok, elakadások a mi életünkben is vannak, de Jézus új életre tud bennünket vinni. Vele mindig van holnap, mindig van folytatás, nem a semmi a vége, hanem a minden.

Péternek még Jézussal sem megy minden, de Jézusnak megy Péterrel. Jézusnak velem is megy, Jézusnak veled is megy. A Lélek által megszületik az, hogyan és merre kell tovább menned neked is – mondta az igehirdető.

A nap főelőadásán Szlaukó Orsolya lelkésznő Mező Misivel, a Magna Cum Laude énekesével beszélgetett. Megtudtuk, hogy az énekes tizenhat évesen elköltözött otthonról, majd már befutott énekesként édesanyja halála olyan mélyre taszította, hogy inni kezdett, sok mindent kipróbált, és úgy tűnt, nem lesz megállás. De Szenczy Sándor baptista lelkésszel folytatott beszélgetése után megtért, és azóta gyökeresen megváltozott az élete. Idén augusztusban a baptista teológián végezni fog missziológia szakon. Már három éve a Baptista Szeretetszolgálatnál szolgál a B49 nevű együttessel, és céljuk az, hogy minél több embert ébresszenek rá Isten kegyelmének csodálatos voltára. Imatémája, hogy egyszer majd az egész családja legyen ott vele az istentiszteleten. Kedvenc igehelye Jer 20,13, ezt még egy mikrofonra is felvésette magának .

„Sok dolgot meg tud az ember oldani, de valójában Isten az, aki minden problémánkat meg tudja oldani” – vallotta. Bizonyságtétele minden bizonnyal fontos volt a szélrózsás fiatalok számára, bár ő egész végig hangsúlyozta, nem azért kell ezekkel a dolgokkal foglalkozni, mert az „a Mező Misi mondta”, hanem azért, mert Isten folyamatosan hív bennünket, és várja a mi válaszunkat.

Az előadás előtt indultak el a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által szervezett futóverseny tagjai. Többen lefutották a maximálisan kitűzött tizenkét kilométeres távot, de voltak, akik ennél kevesebbet, ám annál jobb kedvvel tettek meg. Emellett még rengeteg program volt a délelőtt folyamán: ki lehetett próbálni, milyen az élet kerekesszékben ülve, rajzolni lehetett csokiért (vagy ropiért), de voltak, akik kézműveskedtek vagy a szabadulószobából próbáltak kijutni. A büki bábcsoport tagjai Új hangszer érkezése címmel tartottak előadást. Ebédig a Savaria Rézfúvós Együttes játszott a Suli színpadon.

Egy nagyon jó és vidám hangulatú fórumbeszélgetésre gyűltek össze délután az egyetemi campuson. A püspök is volt diák? című program keretében Gáncs Péter, Fabiny Tamás és Szemerei János püspökök Märcz Samu vezetésével diákéveikről beszélgettek. Szabadon és kötetlenül meséltek arról, mi volt a kedvenc tantárgyuk, vagy épp mitől szabadultak volna a középiskolában, hogy milyen, ma már mókás kihágásaik voltak a gimnáziumi vagy épp a teológiai évek alatt, és persze arról is, hogyan kerültek közel Istenhez. Sokszor csak formális, klerikális helyzetben van módunk püspökeinkkel találkozni, most viszont betekintést nyertünk a kulisszák mögé.

Prőhle Gergely országos felügyelő, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és Ablonczy Bálint, a Heti Válasz újságírója Keresztény Európa – álom vagy realitás? címmel beszélgettek. Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ: Milyen szerepet játszik ma Európa életében a kereszténység? Hogyan alakult át az elmúlt időben? Másképp hisznek keleten és nyugaton? Eltűnik vagy megújul a kereszténység Európába?

Ezen a napon is volt sztár-activity Rátonyi Kriszta műsorvezetővel. A nairobi EKME-szolgálatról tartott beszámolót Bálintné Kiss Beáta a Küldetés sátorban.

Frissen – egyenesen a nyomdából – érkezett a Szélrózsára a Luther-regény második kötete. A tavaly megjelent első kötetben Luther Márton gyermekkorától jutottunk el 1517-ig, a kilencvenöt tétel megszületéséig. A második kötetben pedig a következő időszak világrengető eseményei kapcsán elevenedik meg előttünk reformátorunk alakja, és egy igazi hús-vér embert ismerhetünk meg a regényből. Vendég volt a szerző, Cs. Szabó Sándor.

Duszka József egykori gyilkossági nyomozó volt a fórumbeszélgetés vendége, aki szakmájáról, rendőri múltjáról, élete mélységeiről, valamint megtéréséről, hitéről beszélt. József rendőrként hosszú évekig üldözte másokban a bűnt, míg egyszer Jézus az ő bűneire mutatott rá. Megállt, megtért, s egy valóban új ember született a Lélek által. 

Sefcsik Tamás barista interaktív kávés bemutatója a kávé lelkét hozta közel a nézőkhöz. A kávépörkölés elmélete és gyakorlata és a kávékészítés különböző módjai tárultak fel az érdeklődők előtt.

Számít-e a szavunk? – Egyház a közélet útvesztőjében címmel zajlott a Kötőszó blog fórumbeszélgetése. A kérdező Laborczi Dóra teológus, újságíró volt. A vendégek Fabiny Tamás elnök-püspök, Prőhle Gergely országos felügyelő és Lukácsi Katalin katolikus hitoktató, politikai aktivista voltak. A beszélgetés az egyház és politika kapcsolatát boncolgatta.

Felléptek ezen a napon is különböző együttesek, így a mezőberényi MIND zenekar, a Felsővezeték zenekar, akik Átviszlek a hajnalon címmel a Promise együttes egyik kazettáját mutatták be. Az A és B oldal dalainak komoly felkészültséget mutató eléneklése közben egykori Promise-tagokat faggattak a színpadon a zenekar huszonhat évvel ezelőtti megalakulásáról, a dalok születéséről.

Este a Soulwave teremtett fergeteges hangulatot az Átrium színpadnál, majd Molnár Lilla lelkésznő vezetésével és a Keresztmetszet együttes közreműködésével a nap az esti #hálóval ért véget. Ez rendhagyó alkalom volt, imádságokkal és sok lélekemelő zenével.

FÉNYKÉPALBUM:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!