MÖS: Személyre szabott segítség gyerekeknek

MÖS: Személyre szabott segítség gyerekeknek

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet
Kilencedik alkalommal indítja el idén Iskolakezdés együtt! segélyakcióját az Ökumenikus Segélyszervezet. Célja olyan gyermekek támogatása, akiknek az esélyei már az első becsengetés előtt rosszabbak lennének társaikénál, mert családjuk nem tudja biztosítani számukra a szükséges iskolaszereket. A járványhelyzet miatt több család került nehéz helyzetbe, ezért a szervezet, megduplázva a korábbi célt, idén kétezer gyermeket szeretne támogatni. A pénzadománygyűjtésről Gáncs Kristófot, a segélyszervezet elnök-igazgatójának helyettesét, kommunikációs igazgatót kérdeztük.

– Miként dől el, hogy ki az a kétezer gyermek, aki támogatást kap?

– A tanulók jelentős része az intézményeinkből érkezik, vagy azok látókörében van. Az ő esetükben ez az akció még egy lépést jelenthet a felzárkóztatásukban. Az adomány része a gondozási folyamatuknak, egy folyamatos együttműködésnek. Ugyanakkor vannak olyan segélykérők is ebben a programban, akik levelet írtak, vagy telefonon kértek segítséget országos segélyközpontunktól az elmúlt időszakban. Természetesen ezekben az esetekben is ellenőrizzük a rászorultságot.

– A kétezres szám egyrészről hatalmas, másrészről kevésnek tűnhet…

– Sokkal több kérés érkezik, mint amekkora lehetőségünk van gyerekeket támogatni, és ha még egyszer a duplájára emelnénk a támogatás mértékét, akkor sem tudnánk minden rászoruló gyermeknek segíteni. Ezért van egy prioritási sorrend: elsősorban azokat a gyerekeket támogatjuk, akik a segélyszervezet látókörében vannak, akikkel év közben is dolgozunk, így tényleg egy hosszabb fejlesztési folyamat része lehet ez a segítség.

– Konzervatív szociálpolitikai gondolkodású a szervezet. Ez röviden azt jelenti, hogy nemcsak ad, de a segítségért cserébe el is vár: együttműködést, teljesítményt. Ez a segélyakció is ilyen? Kell jeles bizonyítványt hozniuk a diákoknak?

– Azoknak a gyermekeknek az esetében, akikkel folyamatos a kapcsolat, fontos az együttműködés. Ez nem biztos, hogy ötösökben vagy piros pontokban mérhető, bár van ilyen példánk is: Melissza egy boldogkőújfalui, nehéz körülmények között élő család legkisebb lánya, és már egy éve állandó látogatója a Jelenlét Pont fejlesztőházunknak. Melissza azután jelentkezett hozzánk korrepetálásra, hogy évet kellett ismételnie az iskolában. A foglalkozások hatására sorra kapja az ötösöket, és egyre jobban teljesít az iskolában. Ő is egy a kétezer gyermek közül, akinek segítséget szeretnénk nyújtani a tanulásban és esélyt kínálni a felzárkózásra.

– Meddig segíthetünk az iskolatáskák megtöltésében?

– A segélyakció egész nyáron zajlik, beleértve már az előkészületeket is, a gyerekek kiválasztását, az igények felmérését, a tanszerek beszerzését. A 1353-as adományvonal hívásával, illetve az Iskolakezdesegyutt.hu honlapunkon is támogatható nyári adománygyűjtésnek most is az iskolakezdési támogatás volt a célja szeptemberig.

– Az igények felmérése igen fontos részlet, hiszen a kétezer gyermek között van lány és fiú, alsó és felső tagozatos egyaránt. Hogyan zajlik ez a folyamat?

– Ennek az akciónak a személyreszabottság, az igényesség az egyik legfontosabb jellemzője. Nem a mennyiség van a fókuszban, hanem a törődés. Minden gyermeknek személyre szabott, minőségi tanszercsomagokat adunk át a tanévkezdésig, hiszen van, akinek jó minőségű tolltartóra, füzetcsomagra, tornazsákra van szüksége, de lehet, hogy valahol éppen egy ünneplőruha ad esélyt arra, hogy büszkén és örömmel ülhessen be a diák az iskolapadba.

– Mi történik, ha több adomány érkezik be, mint amennyi a kétezer iskolatáska megtöltéséhez kell?

– A csomagok összeállításához szükséges pénzen felül beérkező adományokat idén is a gyermekek felzárkózását elősegítő egész éves munkánk támogatására fordítjuk. Kapaszkodó programunk keretében az ország tizenhárom pontján több mint kétezer gyermek számára biztosítunk rendszeres fejlesztő foglalkozásokat a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez. Az év második felétől Kapaszkodó 2.0 néven speciális programot indítottunk a veszélyhelyzet alatt felhalmozott lemaradások leküzdésére azoknak a gyermekeknek, akik körülményeik miatt kevésbé hatékonyan tudtak bekapcsolódni a digitális oktatásba.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 31–32. számában jelent meg 2020. augusztus 16-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!