Szemerei János püspök előadást tartott a Veszprémi Egyházmegyében

Szemerei János püspök előadást tartott a Veszprémi Egyházmegyében

Share this content.

Szöveg: Polgárdi Sándor
Révfülöp – A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye közgyűlését az egyházi esztendő utolsó napján, ádvent előtt egy nappal tartották Révfülöpön, az Evangélikus Oktatási Központban. A közgyűlést Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelő nyitotta meg.

Polgárdi Sándor esperes (Pápa) színes, képes bemutatóval számolt be az elmúlt félév gazdag eseményeiről. Az esperes kiemelte, hogy úgy kezdték az új munkaévet, hogy Pápán volt a tanévkezdő kerületi lelkészkonferencia. Új munkatársakat is köszöntöttek a lelkészi karban. Somlószőlősön, Kertán Szemerei Benjámin beosztott lelkész, Nagyalásony-Dabrony-Nemesszalók Társult Egyházközségben pedig Mitykó András helyettes lelkész szolgálnak az új munkaévtől kezdve. Bácsi János helyettes lelkész Marcalgergelyi-Szergényi Társult Egyházközségben helyettesít ebben az évben is. 

A nyár folyamán nyolc gyülekezetből gyűjtötte össze Polgárdi Sándor építési terveket az Országos Építési Bizottság részére.

Az ősz folyamán Balatonfüreden, Bakonytamásiban, Szerecsenyben, Dörgicsén tartottak hálaadó istentiszteleteket. Az egyházmegye jelen volt az artikuláris napon Nemeskéren s megyei missziói napot szerveztek Veszprémben. Az új választási időszakban először szerveztek az egyházközségi felügyelőknek konferenciát Pápán.

Vajda Imre a Jelölőbizottság elnöke (pápai másodfelügyelő) ismertette, hogy időközben az egyházmegyei presbitériumban lemondás miatt változás történt. Ifjúsági felelősnek választotta a közgyűlés Németh Katalin takácsi lelkészt. Dávid Ilona gazdasági felelős az aktuális befizetésekről tájékoztatta az egyházközségek képviselőit. Szamosi Attila és Gabnai Sándor zsinati tagok egy tartalmas összefoglalást adtak a zsinat legutóbbi üléséről a küldöttek számára.

Szemerei János püspök Révfülöpön a Magyarországi Evangélikus Egyház testvéregyházi kapcsolatairól tartott egy átfogó, majdnem minden részletre kitérő előadást a közgyűlésen. Kiemelte az országos partnerszerződések közül a Bajor Evangélikus Egyházzal (ELKB) 1992-ben, az Olaszországi Evangélikus Egyházzal (ELKI) 2006-ban, valamint a Szlovákiai Evangélikus Egyházzal (ECAV) 2012. évben kötött szerződéseket. Az előadás kapcsán egyfajta utazásban is részt vehettünk, ahogy különböző országok evangélikus egyházai közelebb kerültek hozzánk. A határon túli magyar  evangélikusok életével találkoztunk e mai napon. Szemerei püspök említette, hogy az egyházkerület 2012. évben kötött megállapodást a finn Mikkeli evangélikusokkal. Európai utazást tettünk az előadás alkalmával a különböző országok evangélikus egyházainál.

Az alkalmat Polgárdi Sándor a jövő évi események naptárszerű ismertetésével és úti áldással zárta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!