Ökumenikus ünnepi szertartást tartanak a Szent Sír restaurálásának befejezése alkalmából

Ökumenikus ünnepi szertartást tartanak a Szent Sír restaurálásának befejezése alkalmából

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió
Jeruzsálem – Ökumenikus szertartás keretében ünneplik március 22-én a Jézus nyughelyeként tisztelt Szent Sír restaurálási munkálatainak befejezését. A kilenc hónapig tartó felújítást a katolikus, a görög ortodox és az örmény egyház közös döntése alapján végezték el.

Antonia Mariopoulu, a munkálatok tudományos koordinátora a Szentföldi Ferences Kusztódia Keresztény Médiaközpontjának adott interjújában elmondta, hogy a restaurálás különböző szakaszaiban történelmi pillanatokat élhettek meg, elsősorban tavaly októberben, Jézus sírjának felnyitásakor.

Erre most először került sor az utóbbi kétszáz évben, és harmadszor a történelemben. Egy márvány réteg alatt egy újabb szürke márványlapot találtak, amelyet föld borított be. A három keresztény közösség a Szent Sír őrzőinek engedélyével eltávolította ezt a töltőanyagot. Ez alatt a márványlap alatt van a faragott szikla, amely tanúsítja, hogy ez egy sírhely volt, ahol valakit eltemettek. A hagyomány szerint itt helyezték el Krisztus testét.

A munkálatok tudományos koordinátora a Szent Sírt élő műemléknek nevezte, ahol zarándokok milliói imádkoznak szüntelenül. Hozzátette, hogy a restaurálás nagy áldás, nagy felelősség és egyben nagy kihívás volt; a feltárás mélyreható élményt jelentett a kutatócsoport tagjai számára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!