Szabadtéri istentiszteletet tartanak szenteste a győri evangélikusok

Szabadtéri istentiszteletet tartanak szenteste a győri evangélikusok

Share this content.

Forrás: kisalfold.hu, szöveg: Szeghalmi Balázs. Fotó: H. Baranyai Edina
Győr – A győri Belváros és Újváros találkozásánál lévő, Európában egyedülálló épületegyüttes, az „evangélikus sziget” szívében szabadtéri istentiszteletet tartanak december 24-én, délután 16 órakor.

Mint ismeretes, letették a győri evangélikus sziget ötmilliárdos felújításának alapkövét. A beruházás várhatóan 2017 októberére fejeződik be.
„Nagyon örülünk épületegyüttesünk modernizációjának. A munkálatok miatt azonban jelenleg templom nélkül maradtunk. Az Öt Templom Fesztivál szervezői adták az ötletet, hogy próbáljuk meg kihasználni a helyzetet. Tudomásom szerint eddig nem tartottak szenteste napján szabadtéri istentiszteletet Győrben”  kezdte Csorba János, a Győri Evangélikus Egyházközösség igazgató lelkésze.

Hasonlóan a pásztorokhoz

„A hagyományos jelképeken túl, még gazdagabb lesz a hívők karácsonya az idén. A pásztorokhoz hasonlóan a szabad ég alatt ünnepeljük Jézus születését. A szabadtéri rendezvény mellett szólt az is, hogy a december 24-én délután tartott istentiszteleten mindig rengetegen vesznek részt. Felekezetünktől egyébként sem idegenek a szabadtéri összejövetelek. Márton-napon jótékonysági disznótort ülünk a felpéci tájházban, míg a Betlehemből érkező karácsonyi lángot szintén szabad ég alatt fogadjuk kürtöskaláccsal, forralt borral. Meleg italból, teából december 24-én délután sem lesz hiány” – folytatta Csorba János.

Az újvárosi reformátusok rögtön felajánlották segítségüket

A Győri Evangélikus Egyházközösség igazgató lelkésze hozzátette: „Az újvárosi reformátusokkal remek kapcsolatot ápolunk. A felújítás hírére ők rögtön felajánlották, hogy karácsonykor tartsuk a templomukban az ünnepi áhítatot. Most a szabadtéri istentisztelet mellett döntöttünk, más ünnepi alkalmakkor élünk a baráti segítséggel”.

Arra a kérdésünkre, hogy templom híján jelenleg hol tartják a napi istentiszteletet a győri evangélikusok, a következő választ kaptuk: „A szeretetházunk dísztermében, mely felszentelt helyiség”.

Az Öregtemplom udvarán (Győr, Petőfi tér 2.) szenteste napján 16 órakor kezdődő szabadtéri istentiszteleten gyerekek műsora, zenés betétetek emelik az ünnep fényét. Természetesen számolunk az esetleges hűvös téli időjárással. Ezért az ünnepi istentisztelet nem tart tovább negyvenöt percnél”  búcsúzott Csorba János.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!