Szép siker a középiskolai TDK-konferencián

Szép siker a középiskolai TDK-konferencián

Share this content.

Szöveg: Gűth Tamás
Bonyhád – Ujvári Bors, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola végzős tanulója fizikai találmányával és ötletének megvalósításával a középiskolai Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciáján a szakma elismerése mellett a szekció nagydíját vihette haza.

Képünkön Ujvári Bors édesapjával, Ujvári Lászlóval és felkészítő tanárával, Tanner Györggyel látható.

A kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium volt a házigazdája a középiskolai Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciájának. Magyarországról, valamint a szomszédos országokból kategóriáik legjobbjai mutathatták be munkáikat.

A kutatások sokszínűségét jól jelzi, hogy a versenyzők tizenöt különböző szekcióban szerepeltek. Ujvári Bors, 12.-es diákunk (felkészítő tanára Tanner György) másfél évvel ezelőtt kezdett el dolgozni egy optikai téma kidolgozásán. Az alapötlet szerint speciálisan burkolt és összeállított üvegfelületek a LED-megvilágítás változtatásával képesek a szemünk elől „eltüntetni” és megjeleníteni tárgyakat és tereket. 

Bors az ötletének elméleti hátterét és a gyakorlati megvalósítást mutatta be a zsűrinek és a közönségnek. Szakmai vitát követően a zsűri a szekció nagydíját ítélte diákunknak. Az elkészített eszköz eredetisége, valamint a megvalósítás ötletessége kiérdemelte a Magyarországi Rotary Club százezer forintos különdíját is.

A szerző a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola pedagógiai igazgatóhelyettese, AJTP programfelelőse. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!