Szépkorban is aktívan

Szépkorban is aktívan

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Magyari Márton
Orosháza – Kedd délutánonként az orosházi evangélikus gyülekezet terme megtelik nyugdíjasokkal. A Fénysugár Nyugdíjas Klub tagjai Lázár Pálné Marika néni vezetésével gyűlnek össze. A közös program összekovácsolta a csapatot. Ördög Endre lelkész igei útmutatója után általában meghívott előadókat hallgatnak meg vagy filmeket néznek, közösen játszanak, X-Boxoznak. Ebből az utóbbi tevékenységből kifolyólag már Senior Gamer-díjat is nyertek. Személyesen is ellátogattunk hozzájuk, hogy megismerjük ezeket az igencsak aktív nyugdíjasokat. És egy kis meglepetést is vittünk nekik.

A klubot 2002. március 17-én dr. Harmati Béla püspök áldotta meg, és azóta sok-sok magányosan élő, idős, orosházi ember számára jelenti ez a klub a társaságot, közösséget. 2007. júliusától a közösség bejegyzett egyesületté alakult. 

Itt mindig lehet beszélgetni valakivel, meghallgatásra és megértésre lehet lelni. Az ökumenikusan nyitott közösség tagjai között – az evangélikusokon kívül – vannak római katolikus, református és baptista testvérek is. 

Minden hét keddjén megtelik a barátságos klubhelyiség. Lassan gyülekeznek az érdeklődők ottjártunkkor is. 

A mai program az áhítat mellett az orosházi régmúlt felelevenítése, amelyről rokoni szálai révén e sorok írója tart előadást az érdeklődőknek. 

A téma felélénkíti a tagokat, sokan jönnek el. Nagy érdeklődéssel nézik a régi, megsárgult képeket, hajtogatják az albumokat, hallgatják a sztorikat a régi Orosházáról, a Bolla és a Kocsondi családról. Mindenkinek van régi élménye, felelevenednek az emlékek - jó együtt emlékezni. 

Emellett szó esik A kenyér teológiájáról: a kovászkészítésről, házi kenyérsütésről, a sütőipari gondokról. Középpontban azonban természetesen az ószövetségi és újszövetségi kenyérrel kapcsolatos történetek állnak. Aktívan bekapcsolódik mindenki a beszélgetésbe. Telefonon jelentkezik be az egyik helyi pékség tulajdonosa, aki nem tudott eljönni, de érdekli a kovászos kenyér készítése.

Közben a kenyérkóstoláskor már kisebb beszélgető csoportok alakulnak, előkerül az asszonyok által készített rengeteg sütemény. Nem csak erre az alkalomra sütöttek: a diakóniai munkát igen fontosnak tartják, karácsonykor például rászoruló családokat, beteg időseket láttak el finomságokkal.

A kedélyes együttléten Pali bácsi citerázni kezd.

Marika néni bekapcsoltatja az X-Boxot: többekkel elkezdenek a virtuális világban sportolni. Pali bácsi itt is a legaktívabb, pedig ő a klub legidősebb tagja.

Közben kiderül az is, hogy gyakran tartanak irodalmi délutánokat, ahol jeles alkotóktól verseket, novellákat olvasnak fel. Rendszeresen megünnepelik a névnapokat is. A közösség erősítése érdekében vacsorákat is szerveznek, és közös kirándulásokat is. Így jutottak el Magyarország számos településére, de jártak már Kárpátalján, Erdélyben is.

Megrakott sütis szatyrokkal indulunk haza. Isten adjon érőt, egészséget, hogy még sokáig tudjanak ilyen felhőtlenül együtt lenni, egymással közösségben lenni!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!