Szeptemberben megjelenik A 17–18. századi barokk zene Sopronból című kottakiadvány

Szeptemberben megjelenik A 17–18. századi barokk zene Sopronból című kottakiadvány

Share this content.

Szöveg: Medve Helga
Sopron – Idén ősszel jelenik meg A 17–18. századi barokk zene Sopronból című kottakiadvány. A kötet Leidemann Sylvia, argentin-magyar származású zenetörténész hat évig tartó akkurátus kutatómunkájának eredménye. Leidemann Sylvia a Soproni Evangélikus Levéltár dél-amerikai barokk dallamait kutatva, ez idáig kiadatlan zenei anyagra bukkant.

A zenetudós szerző most megjelenő kottakiadványában ezen archív anyagok zenei átiratát teszi közkinccsé, hogy az elmúlt évszázadok dallamai újra felcsendülhessenek.

A zenetörténetileg egyedülálló kiadvány kottái a 17. és 18. századi Sopron aktív zenei és kulturális életéről árulkodnak. A zeneművek között megtalálhatók egyházi, valamint hangszeres, kamarazenei darabok is (szonáták, szimfóniák, concertok).

Leidemann Sylvia argentin-magyar származású zenekutató, karnagy és csembaló-művész. A Magyar Tudományos Akadémia Domus Hungarica ösztöndíjas kutatója. Témavezetője Vavrinecz Veronika zenetörténész. 2007-ben elnyerte Magyarország kormányának Arany Érdemrendjét, a magyar zene argentínai terjesztéséért, valamint 2011-ben a Buenos Aires-i Önkormányzat legmagasabb elismerését az Ars Hungarica Egyesület az idegen kultúrák terjesztésében végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Korábbi interjúnk a szerzővel az Evangélikus.hu oldalán.

A kötet szeptemberben a következő időpontokban és helyszíneken kerül bemutatásra:
Szeptember 14-én 17 órakor Sopronban a Gyülekezeti Házban, (Sopron, Színház u. 27.)
Szeptember 15-én 18 órától a Párbeszéd Házában (1085 Bp., Horánszky u. 20)
Szeptember 23-án 18 órakor az Evangélikus Múzeumban (1052 Budapest Deák Ferenc tér 4.)
Szeptember 29-én 16 órától Sopronban a Liszt Ferenc Művelődési Házban (Sopron, Liszt Ferenc utca 1.)
A kiadvány minden alkalommal koncerttel egybefűzve kerül bemutatásra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!