A szeretet adományai

A szeretet adományai

Share this content.

Szöveg: Tompa Médea – Beluzsárné Torkos Erzsébet – Majorosné Kiss Katalin Fotó: Slezsák Péter
Miskolc – Advent időszakában a várakozással teli reménység, a szeretet különböző megnyilvánulásai hangolnak rá a karácsonyi időszak eseményeire. Így volt ez iskolánkban, a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnáziumban is, ahol az idén három miskolci intézménynek gyűjtöttünk adományokat a szeretet nevében. Ezekkel az intézményekkel évek óta nagyon jó szakmai kapcsolat fűz össze bennünket, valamint szakképző évfolyamunk számára gyakorlati helyet is biztosítanak. Így nem volt nehéz a választás, amikor úgy döntöttünk, hogy ebben az évben őket ajándékozzuk meg.

„A jókedvű adakozót szereti az Isten” - Pál apostol gondolatainak jegyében kezdték meg a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola tanulói az adománygyűjtést a miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény növendékei számára, akiknek túlnyomó része nehéz körülmények között élő, sérült, hátrányos helyzetű gyermek.

Diákjaink napról napra egyre nagyobb lázban égtek, hogy a cipős dobozok minél hamarabb megteljenek szebbnél szebb ajándékokkal. Az utolsó napokat már a dobozkák díszítésével töltötték, hogy ne csak a lelkek érezzék a szívek közelségét, hanem a szemeknek is kápráztatóak legyenek a szeretetdobozok. Így a harmadik adventi gyertyának, az öröm lángjának fellobbanására elkészültek az ajándékok. 

A csillogó tekintetű és boldog gyermekek 2017. december 18-án határtalan örömmel adták át szeretetük jeléül az összegyűlt 135 doboz ajándékot és a 39 élelmiszerrel megrakott csomagot. Ez volt az a pillanat, amikor boldog volt az ajándékozó és a megajándékozott is. Az Éltes Mátyás Általános Iskola tanulói megható adventi műsorral köszöntöttek minket. Mert ajándékozni, örömet szerezni jó, és Isten is az ilyen áldozatokban gyönyörködik.  

A Gyermekvárosban állami gondozásba, illetve ideiglenesen gondozásba vett gyerekek nevelkednek. Napról-napra gyűltek a gimnáziumi és szakgimnáziumi osztályaink részéről a felajánlások, amelyek egy osztályteremnek majdnem a felét elfoglalták.

December 19-én az iskola kisbusza teljesen megtelt az ajándékokkal. Az intézményvezető fogadott bennünket, megmutatva, hogy hová pakolhatjuk le a számtalan felajánlást. Nagyon megható volt látni az ott lakók reakcióit, ahogy egymás után raktuk le a dobozokat. A középiskolásaink által felajánlott ajándékok méltó helyre kerültek, ösztönözve diákjainkat arra, hogy a jövőben is gondoljanak az adományozásban rejlő önzetlenségre.

A Tüskevár óvoda sérült gyermekeinek is szerettünk volna szebb karácsonyi ünnepet szerezni, tenni valamit értük lehetőségeink szerint. Jeleztük ezt a szülőknek is, ha ők is úgy gondolják, csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. Megható volt látni, milyen sok ajándék gyűlt össze. Az egyik család a Csillag Rádióhoz is eljuttatta a kezdeményezés hírét. Ők is felhívták erre a figyelmet a riporttal, mely azelőtt készült, hogy eljuttattuk az adományokat a gyerekekhez.

December 20-án három nagycsoportos gyerek jött velünk az óvodába. Óvó nénijük a csendes percek közben is beszélt velük arról, hogy milyen fontos szerető megértéssel fordulni egymás felé. Meglepetést az okozott a gyerekeknek, hogy kevesebben voltak, és sérült kis társaik másképp kommunikáltak, és hogy nem a megszokott gyerekzsivaj fogadta őket. Néhány ajándékot ők adtak át személyesen. Megtapasztaltuk, hogy adni nagyon jó, különösen, ha olyannak adjuk, aki igazán rászorul.

A jövőben is szorgalmazzuk a jótékonyság eme formáját, példát mutatva ezzel minden embertársunknak.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!