Szeretetet és önbecsülést varrnak

Szeretetet és önbecsülést varrnak

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Magyari Márton
Egyedi, Luther-rózsával díszített maszkok érkeztek a Luther Kiadó könyvesboltjába. A ma már mindennapi életünk részét képező viseletek nemcsak egyházunk jelképével, hanem mesefigurákkal, növénymotívumokkal vagy éppen matyó mintával készültek. Bereiné Siska Ildikót, a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat munkatársát, az ötletgazdát kérdeztük, kik varrják ezeket a textíliákat, merthogy ez sem hétköznapi történet.

– Talán nem állítunk valótlant, ha azt mondjuk, hogy ilyenfajta maszkok még nem készültek az országban.

– A nyomott Luther-rózsa díszítése tényleg egyedi, a kiadó kérésére kezdtük el nyomni és varrni. A célunk az volt, hogy barátságosabb szükségeszközök készüljenek, ezért a Luther-rózsa mellett varrtunk kiskutyás, mackós, tündéres, virágos maszkot is.

– Nem a maszkkészítés volt az elsődleges feladatuk, ezt most a szükség hozta így, de mióta dolgozik a varroda?

– A hajléktalanok foglalkoztatására irányuló országos mintaprogram részeként alapítottuk a varrodát 2017-ben. Két telephelyen működünk. Az egyik a helyi Családok Átmeneti Otthona, ahol az ott ellátott anyák vagy a már kiköltöző édesanyák dolgoznak, a másik telephelyen pedig az átmeneti szálló lakói és a nappali ellátásban részesülő szenvedélybetegek dolgoznak.

– Az ellátottak rehabilitációjának egyik fontos lépése, hogy alkotómunkát kaphatnak.

– Valóban, ez egy fontos sarokpont, hiszen van, aki évek óta nem dolgozott, mert folyamatosan kisgyermekei voltak, vagy kellő munkatapasztalat hiányában nem állná meg a helyét a munkaerőpiacon. Emellett az ellátottaink nem kis „batyut” cipelnek magukkal, hiszen a legtöbbjüknek nincs otthona, vagy nagyon rosszak a lakhatási körülményei, és sajnos sokakat bántalmaznak. Sokféle háttérrel és sérüléssel érkeznek hozzánk az emberek. A kollégáimmal azon dolgozunk, hogy egyrészről értékteremtő munkát tudjunk nekik adni, másrészről szociális munkásként is jelen vagyunk, megtanítjuk a konfliktuskezelést, a munka tiszteletét, a problémamegoldást, az együttműködés alapjait a munkahelyi környezetben. A társadalmilag általános megítélés szerinti passzív segítségváróból aktív alkotóvá válik egy területen. Ennek egyik jó példája, amikor egy ruhadarab vagy munkapóló elkészül, aztán a gyermek, aki eddig csupa rosszat hallott az édesanyjáról a családban, rácsodálkozik, hogy „anya, hiszen hordják, amit te varrtál”. Ezáltal az anyuka eddig lábbal tiport önbecsülése is növekszik, hiszen azonnali visszacsatolást kap arról, hogy értéket alkotott.

– Milyen termékeket varrnak még, amelyeket akár rendelni is lehet?

– Mi varrtuk a kertvárosi gyülekezet konfirmációs talárjait, de gyülekezeti kérésre készítettünk már oltárterítőt is, vagy varrtunk szatyrokat óvodásoknak, tolltartót, alvómaszkot, textil ökozacskót, hátizsákot. Emellett a varrodában az intézményi ellátáshoz felhasználható textíliák – munkapóló, ágynemű, terítő, függöny – varrása, a ruhaadományok javítása, méretre igazítása, újrahasznosítása történik.

– A varrodáról azt gondoljuk, egyúttal közösséget is teremt.

– És ez így is van. Ha valami utolsó pillanatos vagy szűk határidős kérés érkezik, akkor mindannyian összefogunk, és közösen, időt nem sajnálva dolgozunk. A kolléganőkkel figyeljük a trendeket is, mire van igény, milyen minták a divatosak, és emellett van egy egészen különleges kezdeményezésünk: a készségfejlesztő csendeskönyv, amellyel a kisgyerekek a gombolás, cipzárazás, sorrendbe rakás gyakorlatát fejleszthetik. Ennek már helyi óvodák is a csodájára jártak.

– Melyek a hosszú távú céljaik a varrodával?

– Elsődlegesen egy olyan terméket szeretnénk találni, amelyre nagyobb tömegben is van piacképes kereslet. Legyen ez akár ágynemű, amellyel panziókkal, szállókkal tudnánk együttműködni, de sajnos a koronavírus ezt a tervünket most kicsit hátráltatja. Fontos lenne tudatosítani a vásárlóban: lehet, hogy a mi termékünk valamivel többe kerül – hiszen mi igen kis üzem vagyunk, a termékeinket egyesével szabjuk, majd varrjuk –, de a vásárlásával jó célt támogat, és minőségi árut kap cserébe.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 37–37. számában jelent meg 2020. szeptember 27-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

A kétrétegű maszkok 1000 forintért kaphatóak a Luther Kiadó könyvesboltjában, címünk: 1085 Budapest, Üllői út 24. és webáruházában, ide kattintva.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!