Szerethetünk úgy, ahogy ő szeret minket

Szerethetünk úgy, ahogy ő szeret minket

Share this content.

Forrás: reformatus.hu, szöveg: Szenci-Kovács Emese, fotó: Vargosz
Budapest – „A mi szeretetünkben, találkozásainkban ott van ő, a harmadik, ott van titokként az Isten szeretete, az a szeretet, ami előbb volt mindennél" – mondta Tóth János misszióvezető lelkész a Házasság hete központi nyitó istentiszteletén a Budapest-Fasori Református Egyházközség templomában, 2016. február 7-én.

Az istentiszteleten részt vett Hegedűs Endre zongoraművész és felesége Katalin, az idei programsorozat arcai, akik elmondták, ahogy nekik muzsikusoknak is minden nap próbálniuk kell, ugyanúgy a szeretetet is nap mint nap gyakorolnunk kell egymás irányában.

Magyarországon kilencedik alkalommal hirdetik meg a keresztyén egyházak és a civil szervezetek összefogásával a Házasság hetét. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy legyen egy olyan hét, amikor a házasság kerül a középpontba, hogy akik erősek, stabilak a házasságukban, megerősítést nyerjenek és példává lehessenek, akik viszont gyengék és nehézségekkel küzdenek, segítséget kapjanak, akik most készülnek házasodni, azok pedig találjanak olyan forrást, ami bátorítja őket, hogy érdemes házasságban élni.

Az istentiszteleten a Református Missziói Központ Házasság- és Családsegítő Szolgálatának misszióvezető lelkésze, Tóth János hirdette az igét János első levele alapján: A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben. Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket. (Jn 4, 18-19) Tóth János prédikációja elején kiemelte, hogy Isten előtt mint egyén, mint férfi és nő vagyunk, a vele való kapcsolatunk az első. „Amikor megállunk Isten előtt, számára az a fontos, hogy én ember vagyok és utána, hogy milyen férj és milyen feleség.”

Az agapéban, az isteni szeretetben nincs félelem, maga a házasság azonban nem félelemmentes kapcsolat. A házasságban minden a szeretetről és a szeretetféltésről szól. Ha nincs benne szenvedély, csak gazdasági közösség, akkor száraz, unalmas és kiürül. Ha nincs benne felelősségvállalás, közös döntés, akkor az egyik mindig uralkodik, a másik engedelmeskedik. Ha mindig ezen vitatkozunk, kié legyen a döntés, állandó konfliktusban élünk. „Mit tehetünk mi a félelmeinkkel? – tette fel a kérdést Tóth János. Hiszen ha nem kezdünk semmit vele, a félelem gyötrelemmé, szorongássá, feszültséggé válik. Ha nem lesz teljessé bennünk a szeretet, akkor nem válik valóra.”

„Ő titkon néz, szeret és megtart minket ebben az örök szeretetben. Ez a szeretet előbb volt mindennél, előbb volt, mint a szerelmem a feleségem iránt, előbb volt, mint a házasság, vagy mint hogy én szeretetben megfogantam. Előbb volt a hűségnél, a haragnál, az ölelésnél. Mindennél előbb szeretett minket, minden csak utána lett. Előbb volt minden nehézségnél, amit egymásnak adunk és okozunk. Ez az Isten-kapcsolat, ez a születés előtti szeretet, ami elűzi a félelmet. Olyan félelemmentes szeretetet kapunk, amely segít megoldani a helyzetet, amiben vagyunk. Lehetőséget kapunk a lélek által a szeretetre” – biztatta az istentisztelet résztvevőit Tóth János.

Az igehirdetés után Hegedűs Endre és Katalin zongoraművészek hálatelt szívvel köszöntötték a gyülekezetet. Rövid bizonyságtételükben elmondták, hogy bár ma mindenki arról beszél, hogy a házasság micsoda válságban van, ők ezt kevésbé érzik, és ezt az Úr megtartó kegyelmének köszönhetik. „Igyekszünk jóban lenni az Istennel, minden nap beszélgetünk vele, minden reggel le tudunk ülni Bibliát olvasni, majd kötetlenül tudunk imádkozni. Ezután egész másképp indul a napunk. Istennel együtt működhet csak a házasság, őt mindig kérve és híva" – tette hozzá Hegedűs Endre.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!