Szeretni és szolgálni – Teológusok diakóniai konzultáción

Szeretni és szolgálni – Teológusok diakóniai konzultáción

Share this content.

Szöveg: Gömbös Tamás
Budapest – A 2019/2020-as tanév harmadik hatodéves konzultációjára 2020. január 27–29-ig került sor, amelynek témája a gyülekezeti szolgálat, misszió és diakónia volt. A konzultáció célja az volt, hogy a hallgatók belelássanak az evangélikus egyházban folyó szeretetszolgálatba és pár diakóniai intézmény életébe.

Január 28-án látogattak el a hatodévesek (Rosenberger Tamás, Szidoly Roland, Gömbös Tamás) egyetemi mentorainkkal (dr. Pángyánszky Ágnes, dr. Korányi András) a Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Szeretetszolgálatának hűvösvölgyi és dunakeszi intézményeibe.

Délelőtti programjuk a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthonban kezdődött, ahol Buda Annamária intézményvezető és Johann Gyula intézményi lelkész várták őket. A kilenc órakor kezdődő áhítaton nagyon szívhez szóló üzenetet hallottak a részvevők.

Az áhítat után átmentek az idősek otthonába, ahol többek között dr. Keveházi László nyugdíjas lelkésszel és egyháztörténésszel beszélgethettek.

A következő program Dunakeszin várta a hallgatókat a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat Fogyatékos Személyek Rehabilitációs Intézményében, ahol Chikán Katalin lelkésznő vezette végig az érdeklődőket. A hallgatókat megérkezésük pillanatától érdeklődéssel és szeretettel fogadták bentlakók és dolgozók egyaránt.

A közös ebéd után a résztvevők körbementek az intézményben, betekintést nyerve az ott lakók és ott dolgozók mindennapi életébe. Emellett bepillanthattak a munkacsoportok tevékenységébe, miközben végezték napi feladataikat; az egyik helyszínen ajándékot is kaptak: egy gyönyörű magyar népdalt, a folyosón sétálva pdig részük lehetett spontán versmondásban is.

Elérkezett a délutáni közös imaalkalom ideje. A bentlakók a hallgatók között foglaltak helyet. Az alkalom témája az ökumenikus imahéthez kapcsolódott, kreatív interaktív játékkal. A közös imában egyéni imák is megfogalmazódtak.

A nap során megtapasztaltak élményt, tanulságot, Krisztus jelenlétének megtapasztalását is jelentették a hallgatók számára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!