Szétvert, felgyújtott templomok, romos épületek és bombacsapdák várják a visszatérőket a kiürült keresztény városokban

Szétvert, felgyújtott templomok, romos épületek és bombacsapdák várják a visszatérőket a kiürült keresztény városokban

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Bartilla – Hamdaniya – Bár számos iraki várost hivatalosan felszabadítottak, az Iszlám Állam néhány mesterlövészével még akadnak küzdelmek a frissen visszafoglalt településeken. A közelből még rendszeresen hallani egy-egy aknarobbanást és sorozatlövések zaját.

Súlyosan megrongálódott, felgyújtott és belülről szétvert ingatlanok ezrei, az épen maradt házakban pedig bombacsapdák fogadták a Bartillába és Hamdaniyába látogató nagyrészt egyházi vezetőkből álló küldöttséget, akik a keresztények helyzetének felmérése céljából érkeztek a településekre. A tényfeltáró küldöttség tagja volt az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa is, aki első segélyszervezeti szakemberként kezdte meg a települések humanitárius felmérését. A Hamdaniyaban élő keresztények az első adatok szerint 2753 házat, 2054 gépet, 201 ipari létesítményt, 401 gazdasági ingatlant és 854 üzleti vállalkozást veszítettek el.

Súlyosan megrongálódott templomok és épületek

Az Ökumenikus Segélyszervezet helyszíni jelentése szerint a harcokban megrongálódott városok, melyekben a civil, az egyházi és közösségi ingatlanok is hasonló sorsa jutottak, java részt több mint két éve üresek, mióta a város lakói elmenekültek. Gyakorlatilag egyetlen ingatlan sem úszta meg sérülés nélkül. A bartillai Szt. György-templom kiégett, rengeteg munkával lehet majd helyrehozni. A bent lévő tárgyakat összetörték, az egyházi könyveket elégették, az összes keresztet letörték, szétverték, a templomkertben lévő, korábban a gyülekezetben szolgáló egyházi vezetők sírjait is megrongálták. Hasonló a helyzet a Szt. Simon- templomban, ahol az ismert bibliai történetet bemutató falfestményt fekete festékkel fújták le.

A hamdaniyai Szt. Barbara-templom a környék legnagyobb keresztény zarándokhelye. A visszafoglalás után a végig ott maradó keresztények első dolga volt, hogy ha botokból, lécekből is, de a templom összes keresztjét visszaállították, melyek messziről is jól látszanak. A templom fölötti domb két dolog miatt különleges. Egyrészt azért, mert ide virágokból álló nagyméretű keresztet állítottak föl a visszafoglalás után, másrészt pedig azért, mert a felgyújtott és kifosztott templomból alagutat ástak korábban az Iszlám Állam katonái a dombtetőre.

Hamdaniyában még most is folynak kisebb közelharcok. A városba érkezett küldöttség látogatásának különleges pillanata volt a fegyverek dörgésének háttérzajában a Mária-templomban énekelt hálaima az oltár előtt. Az templomudvaron könyvégetés nyomai, hamu mindenhol, latin nyelvű Bibliamaradék, arámi vagy éppen arab nyelvű kéziratok hevernek a tízezernyi üres töltényhüvely között.

Egyik legjobb állapotban a Szt. Pál egyházi iskola épülete maradt, vélhetően hamar rendbe hozható. Bár látszik a rongálási és gyújtogatási próbálkozás, azonban valószínűleg nem jutott már ideje a visszavonulót fújó terrorszervezetnek a pusztításra. Az iskola könyvtára viszonylag jó állapotban maradt meg. Az utakról nem célszerű letérni, bárhol lehet elrejtett bomba vagy a harcok során fel nem robbant, de éles gránát, ami bármikor működésbe hozhatja magát.

Személyes tragédiák

A tényfeltáró út során alkalom nyílt felkeresni a küldöttséggel utazó keresztény képviselő két éve elhagyott otthonát. Az utcába befordulva messziről látszott, hogy áll az ingatlan, de teljesen kiégett, melyben a tulajdonos egyetemi szakdolgozata mellett a szomszéd esküvői videója maradt csupán emlékül a háború előtti életéből. Az út során számos katonával találkozva megdöbbentő személyes történetekkel szembesült a tényfeltáró küldöttség, melyből jól látszik a háború emberek lelkét és tudatát érintő pszichoszociális rombolása is.

Humanitárius segélyezés, visszaköltözés és újjáépítés

A humanitárius munka dandárját jelenleg is a kitelepítettek ellátása jelenti. Hamdaniya és Bartilla lakosságának java két éve él Erbilben vagy Duhokban, sokan pedig a közeli al-Kahazar menekülttáborban laknak. A visszaköltözés első lépése az aknamentesítés, majd – várhatóan több hónap múlva – elkezdődhet az ingatlanok felújítása. Az áramszolgáltatás hamar üzembe helyezhetőnek látszik. A települések iskolái állnak, de teljesen fel kell újítani és be kell rendezni őket. Ez Hamdaniyában mintegy 20, Bartillában egy tucat oktatási intézményt jelent. Az iskolabútorokon és könyveken kívül minden egyes iskolai eszközt pótolni kell majd. Az iraki államnak jelenleg alig-alig van kapacitása erre. Külföldi segítség kell.

A magyarok is segíthetnek a www.segelyszervezet.hu oldalon és él a 1353-as adományvonal is

Az Ökumenikus Segélyszervezet a helyszínen, partnereivel közösen részt vesz a háború elől menekülő csoportok humanitárius megsegítésében, illetve folytatja az eddig megkezdett munkáját az észak-iraki kurd területeken. Az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtést indított a www.segelyszervezet.hu oldalon. Az online felajánlások közleményrovatában kérik feltüntetni: „Irak 2016”. Az adománygyűjtéshez a 1353-as adományvonalon is lehet csatlakozni, hívásonként 250 forinttal.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!