Megnyitották a reformáció jegyében született népművészeti kiállítást Székesfehérváron

Megnyitották a reformáció jegyében született népművészeti kiállítást Székesfehérváron

Share this content.

Forrás: szekesfehervar.hu, szöveg: Lugosi Balázs, fotó: Simon Erika
Székesfehérvár – Ahogyan arról előzetesen honlapunkon már korábban beszámoltunk, „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” címmel nagyszabású képzőművészeti kiállítás nyílt szombaton, a Székesfehérvári Református Egyházközség Gyülekezeti Központjában. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében megvalósuló, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó tárlaton 34 közép-dunántúli pályázó 87 alkotását állították ki.

A tavalyi esztendő végén meghirdetett pályázatra Kárpát-medencében élő, a népművészet hagyományai iránt elkötelezett alkotók, alkotóközösségek műveit várták. „A kiírás elsődleges célja az volt, hogy a népi kézművesség képviselői hozzájáruljanak ahhoz, hogy a templomok, gyülekezeti termek, egyházi intézmények, valamint az élet nagy fordulóihoz kapcsolódó egyházi szertartások tárgyai, kellékei megújulhassanak.” – elevenítette fel a pályázati felhívást Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke.

Pályázni lehetett fafaragás, textilművészet, fazekasság, fémművesség és egyéb mesterségek területein, olyan alkotásokkal, amelyek szellemiségükben, alkalmazott jelképeik által a protestáns egyház hagyományait tükrözik. A felhívásra végül 126 pályamunka érkezett Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékből, amelyeket szakmai grémium bírált el és 87 alkotás kiállítására tett javaslatot.

Valami olyanról tesz bizonyságot ez a gyönyörű kiállítás, ami ma Európában és itt Magyarországon is rendkívül aktuális. A tehetséges és nagyszerű művészek, akik elkészítették ezeket a rendkívüli alkotásokat, arról tesznek tanúbizonyságot, hogy él még olyan nép Európában, amely meri és akarja alkotásaival az Alkotót dicsérni.” – mondta köszöntőjében Somogyi László, a Székesfehérvári Református Egyházközség lelkészi elnöke, majd, mint házigazda köszönetet mondott a kiállítás megalkotásában részt vevő közreműködőknek.

Manapság az ember mindent megkérdőjelez. Itt e helyen olyan értékeket szeretnénk átadni, amelyek örök érvényűek és amelyekre alapozva jövő építhető” – fogalmazott megnyitóbeszédében dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.

A pályázatra beérkezett műtárgyak elbírálása alkalmával szigorúak voltunk, mert a kiállításra kerülő műveknek, az anyag, a technika, a tematika, a funkcionalitás és az esztétikum szempontrendszerének is meg kellett felelnie, hiszen a tárgyak többsége reprezentatív, templomi célra készült.” – mondta el a kiállítást ajánlva Gyanó Szilvia, etnográfus, a pályamunkákat zsűriző szakmai grémium tagja. A kiállítás megnyitóján közreműködött az Ars Musica Zenebarátok Egyesülete, a Hungarikum együttes és Ferenczy Nagy Boglárka.

Hivatkozások: Előzetes beszámolónk. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!