A Szibériai passió című filmet ajánljuk

A Szibériai passió című filmet ajánljuk

Share this content.

Forrás: Facebook.com / Fabiny Tamás
Budapest – Éppen két évtizeddel ezelőtt, 2001 tavaszán a Duna Televízió A szellem órája című sorozatműsorában vetítették a Szibériai passió című filmet, amelynek Fabiny Tamás volt a szerkesztő-riportere. „Olyan portrékat mutattam be, amelyeken keresztül nemcsak az embertelen kor, hanem a hitből fakadó helytállás is feltárult a börtön, a kényszermunka, a félreállítottság idején” – írta az elnök-püspök a Facebook oldalán.

„A megszólalók önmagukban is „a mártírok ökumenéjét” képviselték. Interjút készíthettem Sólymos Szilveszter bencés szerzetessel, Zsedényi Lillával, aki édesapjáról, Zsedényi Béláról, a nemzetgyűlés mártír elnökéről szólt, Kovács Bálint református lelkésszel, a Keresztyén Ifjúsági Egyesület egykori vezetőjével, aki Pógyor István KIE titkár bebörtönzéséről és haláláról beszélt, valamint Böröcz Sándor evangélikus lelkésszel, aki hosszú éveket töltött fogolyként szibériai lágerekben.
A portrékat kerekasztal-beszélgetés követte: hogyan élték meg az egyházak az üldözést, a vezetők félreállítását, a besúgóhálózat kiépítését. A kort három történész értékelte: Tőkéczki László a református, Mirák Katalin az evangélikus és Kiszely Gábor a katolikus egyház szempontjából.”

Az egyórás film itt érhető el:

 

Szerkesztő-riporter: Fabiny Tamás, operatőr: Sibalin György, rendező: Hevér Zoltán.

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!