Szlovák Nemzetiségi Napok Mezőberényben

Szlovák Nemzetiségi Napok Mezőberényben

Share this content.

Forrás: hir6.hu
Mezőberény – „Mezőberény, ahol még sétálni is jó….” ezekkel a szavakkal jellemezték a Gútáról érkezett vendégek a Mezőberényben tartózkodásuk napjait. A közel 50, Gútáról és Kistapolcsányból érkezett vendég 2016. szeptember 30-tól október 2-ig, a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Szlovákok Szervezete meghívására látogatott Mezőberénybe.

A rendezők számtalan programmal várták a városba érkező vendégeket és városlakókat, pénteken szlovák kulturális délutánnal az II. kerületi evangélikus templomban, majd szlovák bállal, szombaton Szlovák Közösségi Ház átadással, Kistapolcsányt bemutató fotókiállítás megnyitóval, Gazdaudvarral, Mamicska konyhával, Vrbovszki Pál kocsigyűjteményének megtekintésével, vasárnap városházi fogadással, koszorúzással és istentisztelettel. E gazdag programot a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Szlovákok Szervezete szervezte, rendezte a Szlovák Közösségi Ház átadásának kereteként.

A pénteki kulturális délutánon négy környékbeli szlovák csoport lépett fel és töltötte be énekével a templom falait. Az eseményt megtisztelte Dankó Béla országgyűlési képviselő, Várfi András a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Csarnai Judit a Békési Járási Hivatal hivatalvezetője, Mucsi András, valamint a helyi szervezetek képviselői.

A napot a már hagyományos szlovák bál zárta.

A három nap kiemelt eseménye volt a Szlovák Közösségi Ház átadása, mely a Gyomai út 21. szám alatt található. A ház vásárlását az Emberi Erőforrás Minisztériuma és Mezőberény Város Önkormányzata támogatta, kialakításában számtalan vállalkozó, magánszemély segítette.

Az átadó ünnepségen Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete elnöke köszöntőjében elmondta, a város alapjait az ide telepedett magyarok, németek és szlovákok közösen rakták le. Fontosnak tartják, hogy megőrizzék szlovák identitásukat. A közösségi munkálkodásuk otthona lesz ez a ház.

Fülöp Attila, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kifejtette, hogy a mai identitását kereső embernek különösen fontos a nemzetiséghez és az egyházhoz való tartozás.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy példa értékű, ahogy a berényi szlovák egyesület kitűzi céljait, és azok szerint cselekszik.

Siklósi István polgármester arról szólt, Mezőberény erőssége a civil közösségekben rejlik, ezeket olyan emberek alkotják, akik céljuk érdekében mindent megtesznek.

Nobik Erzsébet, szarvasi evangélikus lelkész azt hangsúlyozta, hogy a berényiek merjenek nagyot álmodni, mert van, aki segít az álmok megvalósításában.

A közösségi ház jelképes átadásaként a magyar és a szlovák nemzeti színű szalagokat Fülöp Attila, Hollerné Racskó Erzsébet, Siklósi István és Cservenák János, a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke vágta át.

A közösség munkájához Tóth Imre és Anna Pozsonyból, Mózer Györgyné Kiskörös képviseletében és Litvai András a Gúta Szlovák Kultúra Baráti Kör nevében kívánt minden jót.

Az átadó után az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban Juraj Mesko polgármester nyitotta meg Kistapolcsányt bemutató fotókiállítást és mutatta be a települést.

A Piaccsarnokban Gazdaudvar – Mamicska konyha címmel a hagyományos szlovák ételeket mutattak be, ezeket az érdeklődők meg is kóstolhatták. Sütöttek és főztek: pogácsát, lángost, mákos gubát, haluskát, öreg laskát, öreg tarhonyát és csontlevest.

A délután programját a Nefelejcs Óvoda óvodásai színesítették.

A nap másik különlegessége volt, hogy a Berény Lovas Barátok közreműködésével lovas kocsik vitték az érdeklődőket a települési értéktár részeként jegyzett Vrbovszki Pál kocsigyűjteményébe. Közel 100 fő tekintette meg a régi, de gyönyörűen felújított eszközöket. Pál és felesége Anna már többször bizonyították vendégszeretetüket és nyitottságukat a városba érkező vendégek irányába. Az odafigyelésüket emelte, hogy a gyűjtemény jellegéhez illően népviseletben fogadták az érkezőket.

Vasárnap Siklósi István polgármester a Városházán fogadta a Kistapolcsány és Gúta delegációját és mutatta be Mezőberényt. A szlovák nemzetiségi napokhoz évek óta hozzátartozik a vasárnapi istentisztelet és koszorúzás, melyet az idén is közösen tettek meg.

A rendezvények sikeresen, visszajelzések alapján nagyszerűen sikerültek, a vendégek jól érezték magukat. A történet viszont sokkal, sokkal több. A szervezet és önkormányzat vezetőjének és közel 100 fő kitartó munkájának az eredménye. Munka, mely közösségépítő és egyben maradandót alkotó volt. Példaértékű mindazok számára, akik látták, észlelték, amit ez a kis közösség véghezvitt. Közösség, mely minta lehet, hiszen a szlovák közösségben tevékenykedők életkorukat meghazudtolva dolgoztak, tettek azért, hogy gyermekeik, unokáig számára közösségi házban tudják őrizni szlovák értékeiket.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!