„Szól néked az itt magyarul” – Reformáció 500 köztéri installáció anyagából kiállítás nyílt Győrött

„Szól néked az itt magyarul” – Reformáció 500 köztéri installáció anyagából kiállítás nyílt Győrött

Share this content.

Videó: Győri András Timótheus, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Adámi Mária
Győr – Idén is különleges koncertekkel, színházi előadásokkal, zeneiskolai növendék-hangversenyekkel, kiállításokkal és városnéző sétákkal várja a vendégeket az Öt Templom Fesztivál Győrött. A fesztivál apropójául és helyszínéül Győr-Újváros egyik utcájának öt temploma szolgál. Az eseményhez kapcsolódóan a győri zsinagóga téli templom karzatán 2016. december 11-én megnyitották a reformáció 500. jubileumára készített köztéri installációról szóló kiállítást is.

Luther Márton reformátor 500 évvel ezelőtt, 1517. október 31-én kiszegezte a wittenbergi vártemplom kapujára 95 tételét és ezzel a szimbolikus gesztussal kezdetét vette a reformáció. Az előttünk álló emlékévben a protestáns világ Lutherre és az őt követőkre emlékezik. Az emlékezés számos formája és lehetősége közül az egyik első az a kiállítás, amely az emlékév alkalmából Győrött nyílt a hétvégén, és amely a budapesti Kálvin térre kerülő installáció terveit mutatja be.

Az installáció 95 emlékkövén egy-egy idézetpár szerepel majd: a fél évezreddel ezelőtti reformátoroknak, és a magyar kultúra egykori és mai formálóinak összefonódó gondolataival. A különleges installáció emlékhellyé alakítja át a budapesti Kálvin teret az emlékév idejére.

Annak leteltével, az alkotók szándéka szerint, az idézetpárokkal díszített 95 kő az ország 95 pontján talál majd új, végleges otthonra. Beillesztve egy-egy evangélikus vagy református templom kövezetébe, vagy közterekre, parkokba, utcák burkolatába épülve hirdeti tovább a reformáció és az emlékév üzenetét.

Szabó Levente DLA (Hetedik Műterem Kft.) és Polgárdi Ákos koncepciójának a „Szól néked az itt magyarul” – Reformáció 500, köztéri installáció címet adták.

A hétvégi tárlatmegnyitó kezdetén Borsa Kata, az Öt templom Fesztivál szervezője köszöntötte a megjelenteket. Majd dr. Hafenscher Károly mondott rövid beszédet és nyitotta meg a kiállítást.. A miniszteri biztos kiemelte: a reformáció az élet alapértékeit hozta vissza, amelyek vagy feledésbe merültek, vagy háttérbe szorultak. Emlékeznünk kell ezekre, hogy újra megtaláljuk a célt. 

Ezt követően az installáció megálmodói, Szabó Levente és Polgárdi Ákos szóltak néhány szót. Elmondták, hogy olyan köztéri alkotást szerettek volna létrehozni, amelybe szinte belebotlanak az emberek. Az installáció 95 emlékkövén egy-egy idézetpár szerepel majd: a reformátorok (többek közt Luther, Melanchthon, Zwingli és Kálvin) írásaiból vett idézetek kapcsolódnak össze magyar költők, írók gondolataival.

A zsinagóga falára kifüggesztett, a 95 tételnek megfelelően számozott „téglák” most interaktív részvételre hívják a kiállítás látogatóit, akik a reformáció lényegével kapcsolatos saját gondolataikat is hozzáfűzhetik a látottakhoz. Az ingyenes tárlat január végéig látogatható. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!