Idén nyáron elkészülhet a szolnoki belvárosi evangélikus közösségi ház

Idén nyáron elkészülhet a szolnoki belvárosi evangélikus közösségi ház

Share this content.

Forrás: szoljon.hu, szöveg: Hartai Gergely, fotó: Kiss János, Mészáros János
Szolnok – Javában folyik a munka a szolnoki evangélikus templom mellett létesülő közösségi házban. A soron következő feladatok egyike a két épületet összekötő folyosó kialakítása lesz. Az „adapterház” felépítésével a hitéletet és a hétköznapokat fűznék egybe.

A kon­krét építkezés tavaly nyáron kezdődött el, ám a munkálatokat egy többéves tervezési munka előzte meg. Várhatóan az idei nyár végére készül majd el a közösségi ház” – tájékoztatta a Szoljon.hu-t az építkezés pillanatnyi állásáról Győri Péter Benjámin evangélikus esperes.

Közölte, az evangélikus templom szomszédságában épülő közösségi terük már szerkezetkész állapotban van. Ugyanakkor túl vannak a fűtésrendszer talajszondáinak elkészítésén, az alapozáson, valamint a falak is állnak már. A szakemberek jelenleg a födémet, illetve a templom és a közösségi ház közötti összekötő folyosót alakítják ki. Ezt a munkát követi majd az aljzat, s a gépészet előkészítése. Győri Péter Benjámin hangsúlyozta, a most létesü­lő épület egy úgynevezett „adap­terházként” működne a jövőben. Ezzel, mint mondja, két látszólag össze nem illeszthető dolgot és lehetőséget kapcsolnának össze.

„A templomot és a várost, azaz a hitéletet és a hétköznapokat fűznénk egybe. Ez a legfőbb feladatunk. Azt szeretnénk ugyanis, ha olyanok is otthonosnak találnák a templomot és a hívő életet, akik nem ebben nőttek fel, akiknek ez szokatlan…” – taglalta az esperes.

A toldaléképület egyébként számos funkciót lát majd el. Legfontosabb köztük az, hogy alkalmassá teszi a helyszínt a hétköznapi találkozásokra, a templomot pedig a kor színvonalának megfelelően alakítja át. A templomban ugyanis ez idáig nem volt akadálymentes bejárási lehetőség, nem voltak mosdók, sem pedig közvetlen találkozásra alkalmas hely. Mindezek viszont a fejlesztéssel hamarosan lehetővé válnak.

A templomot ezzel kinyitjuk a város felé is, hogy ne csak egy szűkebb érdeklődésű körnek legyen a sajátja, hanem mindenki a magáénak érezze. Nemcsak az istentiszteleteknek, hanem koncerteknek, előadásoknak, baráti találkozásoknak és képzéseknek is otthont adna a két épület együtt” – magyarázta az esperes.

A megyeszékhely központjában található evangélikus templom története egyébként hosszú évtizedekre nyúlik már vissza, hiszen az épületet 1932-ben vehették birtokukba a város akkori lakói. A Gerey Ernő építész elképzelései szerint megalkotott épület egyik valódi különlegessége, hogy megtervezéséhez a történelemben híressé vált wittenbergi vártemplom adta az alapot. Így tehát nem csupán egy építészeti látványossága a megyeszékhelynek.

A cikk itt folytatódik.

További információkat olvashatnak itt is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!