Szolnokról közvetítették az ünnepi istentiszteletet

Szolnokról közvetítették az ünnepi istentiszteletet

Share this content.

Forrás: szoljon.hu, szöveg: Joó Zsuzsa, fotó: Mészáros János, Joó Zsuzsa
Szolnok – A szolnoki evangélikus templomból közvetítette 2017. december 25-én a ­Kossuth Rádió a karácsonyi ­ünnepi istentiszteletet, melyen ­Győri Péter Benjámin evangélikus lelkész-esperes hirdetett igét.

Az Európa-szerte hallható istentiszteletet Nagy ­László, a rádió szerkesztője konferálta fel. „Tizenhárom esztendővel ezelőtt közvetítettünk innen utoljára istentiszteletet. Emlékszem, az első közvetítésem egyike volt” – idézte fel a múltat Nagy ­László. „Az a találkozás különösen emlékezetes marad számomra, ugyanis az istentiszteleten elhangzott, hogy a templomnak nincsen saját harangja. Közvetítésünk hatására Burai Kovács Jánosné­ adományával gyűjtés indult. Egy év múlva teljesült a vágyuk a szolno­kiaknak, megszólalhatott saját harangjuk.”

Nagy László a Szóljon.hu-nak hangsúlyozta, ez az istentisztelet minden felekezetű hallgató karácsonyi istentisztelete volt függetlenül attól, hogy evangélikus, református vagy katolikus-e az illető.

Kérdésünkre, hogy hol hallgatják leginkább a rádiós miséket, istentiszteleteket, a szerkesztő elmagyarázza, mai napig sokaknak ez az egyetlen lehetősége arra, hogy közelebb jusson Istenhez. „Tévedés azt hinni, hogy a lusta emberek hallgatják a közvetítéseinket, akik nem akarnak templomba menni. Nem! Rengetegen hallgatják például a kórházakban. A mozogni alig tudó idős embereknek is mi vagyunk a kapocs. Számos visszajelzés érkezett már határainkon túlról is, hogy hallgatnak. Az pedig, hogy éppen karácsonykor Szolnokról szól az istentisztelet, nagy elismerés a helyi lelkésznek és a gyülekezetnek is: minderről a püspökség döntött” – árulta el Nagy László.

Ami pedig a közvetítés technikai részét illeti, íme néhány kulisszatitok: az istentiszteletek (vagy misék) mindig élőben szólnak, azaz másodpercre pontosan kell elkezdődnie és befejeződnie a szertartásnak. A szerkesztő jelzi, hogy mikor kezdődhet harangozás és mikor az orgonaszó. Ez utóbbi alatt a szerkesztő ugyancsak élőben, saját mikrofonba mond pár mondatot az adott templomról és a gyülekezetről (ezt csak a rádió előtt ülők hallják). Szintén az ő jelzése után folytatódhat tovább a szertartás, mely egy másodpercre lebontott forgatókönyv szerint zajlik. A templom hangosítása is komoly technikusi munka, a vezetékelés kiépítése majd’ egy órát vett igénybe. Tévedni nem szabad: annál kínosabb nem létezik, mintha éppen semmi nem szól a rádióból. Állítólag ilyen csak egy-két alkalommal fordult elő.

Az igehirdetés meghallgatható a Médiaklikk.hu oldalon: a Kossuth Rádió december 25-i műsorát kell kikeresni, és ott a 10.04 perces időpontra klikkelni, vagy ide kattintva, ezen a közvetlen linken.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!