Szólunk! – A kőbányai Óhegyen városmissziói és családi napot tartottak – VIDEÓKKAL!

Szólunk! – A kőbányai Óhegyen városmissziói és családi napot tartottak – VIDEÓKKAL!

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus, hang: Gazsó Péter, Varga András, Varga Bence
Budapest – Megtelt a kőbányai Óhegy park evangélikusokkal 2017. szeptember 16-án. A Pesti Evangélikus Egyházmegye, a Kőbányai Evangélikus Egyházközség, a X. kerületi Kőbányai Önkormányzat, a KÖSZI – a keresztény önkéntesek csapata –, a Reformáció 2017 és az Erős Vár FC támogatásával rendezték meg Szólunk! címmel a városmissziói és családi napot. Remek programokkal várták az érdeklődő családokat és egyedülállókat, nem csak az egyháztagokat és gyülekezeti tagokat, hanem kicsiket és nagyokat, szomorúakat és vidámakat egyaránt.

A nap moderátora Bényi Ildikó volt, akit előzetesen jól kifaggatott evangélikus identitásáról, hátteréről Benkóczy Péter, a kőbányai evangélikusok lelkésze.

Az eseményt támogató X. kerületi Kőbányai Önkormányzat nevében Weeber Tibor alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket,

majd igei intonációra került sor. Győri Gábor esperes, 

Szilágyi-Sándor András református lelkipásztor (Kőbányai Református Egyházközség)

és Benkóczy Péter evangélikus lelkész a reformátori Solák jelentőségéről beszéltek.

A Hahó együttes koncertjére kicsik és nagyok egyaránt kíváncsiak voltak, jó volt látni, ahogy nagymama és kisgyerek egyaránt tudtak örülni a daloknak.

Papsajt címmel Gáncs Péter elnök-püspök és Tomka Ferenc atya az egyházak mai üzenetét és a misszió lehetőségét is taglalták.

Kicsit hálátlan feladat egy komoly fórum után humoros összeállítással jelentkezni, de Kövesdi Miklós humoristának sikerült mégis mosolyt csalnia az arcokra. 

A nagyszínpados programok mellett a kisebbek a mesesátorban mondókáztak, mesét hallgattak, és interaktívan részt is vettek benne. A méhek megmentése című interaktív mese elevenedett meg a Tekergő Meseösvény Egyesület jóvoltából, valamint zenebona is volt Róka Szabolccsal.

Különböző szervezetek is bemutatkozhattak, így a Keresztény Önkéntesek Szövetsége, Az Ifjúságért és Gyermekekért (KÖSZI) és a REX Kutyaotthon. Az előbbinél szigorúan alkoholmentes koktélokat lehetett kóstolni, amelyhez elgondolkodtató bibliai szövegeket is kaptak az érdeklődők, az utóbbinál cicust és kutyust lehetett simogatni.

Szól a gyülekezet címmel az egyes egyházközségek külön-külön standokat létesítettek, ahol történetükkel, jelenleg futó nagyobb projektjeikkel, kézműveskedéssel, finom falatokkal, különböző kiadványok bemutatásával várták az érdeklődőket.

Elsőként a Pestújhely-Újpalotai Egyházközségnél jártunk, ahol nem csak finom kávét kóstolhattunk meg, de megnézhettük Lego-templomukat, és igehirdetéseik szófelhőit is.

Az újpestiek a lakóhelyükre jellemző őshonos növényből, a homoktövisből készült lekvárral és játékokkal fogadtak. A totó első kérdésén majdnem elvéreztünk, de operatőrünk kisegített, amikor felfedte a titkot: a mennyei manna leginkább a korianderre hasonlított. Némi csellel, három hatos dobás után hat csokit is kaptunk.

A kispesti gyülekezet evangéliumi CD-kkel és kiadványokkal készült, lelkészük a városmisszió igazi céljáról beszélt nekünk.

A Zuglói Evangélikus Egyházközség Lego-sarkot hozott és arról beszéltek lelkészeik és hatodévesük, mennyire jellemzi a kreativitás a gyülekezeti alkalmaikat.

Pozitív megerősítéseket tartalmazó, az erőszakmentes kommunikációt népszerűsítő szívecskéket osztogattak a Rákosszentmihályi Evangélikus Egyházközség tagjai.

A Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Evangélikus Egyházközség mellett megszólaltattuk a Sztehlo-gimnázium képviselőit, akik az általuk termesztett fűszernövényekből készített termékeket hozták el.

A Deák téri gyülekezeti tagok szélforgókat készítettek. A fasori evangélikus templomra büszke gyülekezeti tagok pedig a Róth Miksa üvegablakok felújítására gyűjtöttek.

A karszalagokon szereplő számok alapján, a gyülekezetek által összeadott tombolatárgyakat is kisorsolták a nap folyamán, értékes könyvek, borok, sörök, sőt még egy Luther-szobor is gazdára lelt.

A nap folyamán volt pogácsakészítő verseny,

és a gyülekezetek képviselői elültettek a reformáció emlékévében egy fát is a parkban.

Az Erős Vár FC csapatának tagjai focizásra hívtak, de könyvvásár is volt a Luther Kiadó jóvoltából és meg lehetett tekinteni az Evangélikus Nemzeti Tizenegy című kiállítást. 

A főszervező és a vendéglátó gyülekezet vezetőivel, így Zászkaliczky Zsuzsanna felügyelővel és Benkóczy Péter lelkésszel vontuk le a következtetést az alkalomról. Egyöntetű volt, hogy bár városmissziót szerettünk volna, jobbára a gyülekezetek kemény magjai voltak jelen az alkalmon, azok, akik minden vasárnap részt vesznek a templomi alkalmakon. De számukra minden bizonnyal igen emlékezetes nappá fog érlelődni a találkozó, hiszen rengetek élménnyel gazdagodhattak a sokrétű programok során.

A Szólunk! mi mással is érhetett volna véget, mint egy hangos táncházzal. A Czinege Banda húzta a talpalávalót, majd a tánc után áldással indultak haza kicsik és nagyok.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!