Szerelmük a latin

Szerelmük a latin

Share this content.

Forrás: bdeg.hu
Sopron – Harmadik helyezést ért el a Líceum csapata az ország legrangosabb görög-római műveltségi vetélkedőjén, a Pécsi Tudományegyetem által szervezett Hyperión versenyen. Halmai Rozália Julianna, Lankovics Lilla, Mayer Bertalan és Domonkos Petra Jakabné Csizmazia Eszter latin szakkörén készültek fel a megmérettetésre a tanárnő segítségével.

„A Líceumban hetedik és nyolcadik osztályban tanulnak a diákok latint, de hála Istennek, mindig vannak, akik beleszeretnek és folytatják. Számukra jó lehetőség a latin szakkör. Évek óta járunk a Hyperiónra és más, latin nyelvi versenyekre is, s mindig a legjobbak között végeznek diákjaink” – mondta tanítványaira büszkén Jakabné Csizmazia Eszter. A Líceum hagyományaihoz hozzátartozik a latin, év végén a legjobb latinost külön is elismerik. Hogy az idén ki lesz a díjazott, még titok...

A Hyperión tanulmányi verseny és a Pannon versenyjátékok országos tanulmányi versenysorozat egyébként nem csak a latinról szól. A görög-római kultúráról a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar és a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye közös gondozásában adnak számot tudásukról a résztvevők. Ebben a tanévben két versenytípusra közel ezer diák jelentkezett. A diákok különböző jellegű versenyekre nevezhetnek, amelyeken a kreativitást, a görög-római kultúrában széles körű, általános ismereteket, vagy a latin nyelvtudást próbára tevő feladatok megoldásában vetélkednek egymással. „Azoknak a diákoknak való, akiket érdekel a kultúra, a művészetek, elég széles látókörűek, olvasottak, műveltek. Aki a Hyperión versenyen díjazott, az ilyen” – vélte a tanárnő. Igazi latin szerelem – tehetjük hozzá –, a diákok és a tanárnő részéről is. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!