Sztehlo Gábor nyomában

Sztehlo Gábor nyomában

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: K. B.
Budapest – Sztehlo-sétát tartottak a Sétafesztivál keretében október 19-én, szombaton Budapesten. Öröm, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel az első alkalmat további követi majd. Az embermentő evangélikus lelkész és az általa alapított gyermekotthonok nyomában Laborczi Dóra evangélikus teológus, újságíró vezette a sétát Andrási Andor egykori Sztehlo-gyerek társaságában. A kétórás alkalom a Rózsadombról indult, és a Budakeszi úton fejeződött be.

„Egy évek óta tervezett ötlet valósult meg a sétával” – árulta el Laborczi Dóra, aki a népszerű tematikus városi séták sorában most egy egyházunk tagjai számára is fontos és érdekes barangolást tervezett meg.

A gyaloglás folyamán nyomon követhetjük, hogyan ismerte fel Sztehlo Gábor a helyzet súlyosságát, miként kezdte el a gyermekotthonok kialakítását, melyik ház hogyan vált menedékké. De arra is fény derül, hogyan történhetett meg az, hogy német katonák zsidó kisfiúkat kísértek át – a sétálók által is bejárt helyszíneken – Budapest ostroma alatt Sztehlo Gáborékhoz. Személyes visszaemlékezésekből tudhatják meg a sétálók meg azt is, hogyan telt a karácsony az otthonokban, hogyan és hol alakult meg a Gaudiopolis gyermekköztársaság.

A harmincöt gyermekotthon, a kétezer megmentett ember – közöttük ezerhatszáz gyermek – története máig példaként áll előttünk, ezért lenne fontos, hogy evangélikusként ezeket a helyszíneket bejárjuk. Ahogy Laborczi Dóra fogalmazott: „Mert vannak történetek, amiket újra és újra el kell mesélni. Vannak helyek, amiket újra és újra be kell járni.”

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 43–44. számában jelent meg 2019. november 3-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Sztehlo Gábor - Budapest - séta -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!