Szülőföld – Ötödik alkalommal tartották meg az Ökumenikus Diákfilmszemlét

Szülőföld – Ötödik alkalommal tartották meg az Ökumenikus Diákfilmszemlét

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Katolikus Pedagógiai, Szervezési és Továbbképzési Intézet valamint a Budapesti Piarista Gimnázium 2016-ban is meghirdette a katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák diákjai számára országos filmszemléjét. Ez már az ötödik alkalom volt, hogy a diákok alkotásaikkal elindulhattak a versenyen.

A filmek témája idén a Szülőföld (kötődés, kérdés, ajándék) volt, de a szabadon választott kategóriában is lehetett indulni bármilyen témájú alkotással. A filmek műfaja tetszőleges volt, lehetett többek között dokumentumfilmmel, kisjátékfilmmel, etűddel, animációval, burleszkkel vagy klippel is pályázni, a lényeg az volt, hogy az időtartam ne haladja meg a nyolc percet.

A kiírás szerint „a beküldött műveknek az általános emberi értékeken túl hitünk értékeit is tiszteletben kell tartaniuk. Nem szükséges vallási témát érinteniük, lehetnek humorosak, ironikus hangvételűek, problémafelvetők, de fontos, hogy az élet evangéliumi szemléletével összhangban álljanak”. 

Idén összesen 63 film érkezett 32 iskolából, amelyek közül egy ökumenikus előszűri szakmai és tartalmi szempontok figyelembe vételével választotta ki a döntőbe került, a szemlén vetítendő alkotásokat. A szemlére aztán 2016. május 21-én került sor a Sapientia Főiskola Auditorium Maximum termében. A vetítés után a zsűri tagjai, Mispál Attila rendező, Nagy Dénes rendező, dr. Tari János etnográfus, szociológus, rendező, operatőr és Varsányi Ferenc rendező, forgatókönyvíró, producer, oktató a közönség előtt értékelték a blokkokban bemutatott alkotásokat. Idén kicsit szőrösebb szívvel bíráltak, sok esetben a felvételek minőségét, a hanghibákat, az operatőri munka vagy a vágás hibáit, a forgatókönyvbeli döccenéseket részletesen felsorolták, kielemezték, így adva a diákoknak sok segítséget, ötletet a további munkához. Persze a kategóriák győztesei kellő méltatásban is részesültek és mindenkit bíztattak a további munkára. A győztesek értékes videofelszereléseket és tárolókapacitást nyerhettek.

Nagy öröm, hogy idén szép számmal jelentkeztek és szép eredményeket értek el az evangélikus iskolák diákjai.

Kiemelt dicséretet kapott a Szülőföld témában, az általános iskolások kategóriában A Hunyadi bombázása című filmért Simon Alexandra (8. o.) és a Helytörténet Csoport (Hunyadi János Evangélikus Ált. Iskola, Sopron, vezető tanár: Kádár Tibor).

A középiskolások kategóriájában kiemelt dicséretben részesült és közönségdíjat is kapott a Bölcsőm, s majdan sírom is - Gyimesi Domonkos (12. o.) filmje (Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest, felkészítő tanár: ze Katalin).

Dicséretet kapott a Föl-földobott kő - Andréka Anna (10.o.) és Pantyejelev Natali, Sulyok Adelina, Vajda Ágoston („Második ” csoport) (Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium, Budapest) és a Szülőföldem, Budapest - Szikra Benedek (10.o.) és Dobráter Dániel, Sági János (Bergens stúdió) (Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest).

A Szabadon választott témában 2. díjat kapott az Angyalpor Tóth Kristóf (8. o.) és Stercz Gellért (Reményik Sándor Evangélikus Ált. Iskola, Szombathely) filmje. 3. díjas lett a Metamorfózis - Körtési András (11. o.) (Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium) alkotása és kiemelt dicséretet kapott az It's only Rock 'n' Roll - Bek Zoltán (12. o.) (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron) filmje.

Mindenkinek szeretettel gratulálunk. A végeredményt és a további nyerteseket a csatolt fájlban közöljük. Az egyes filmek címére kattintva meg is tekinthetőek a nyertes alkotások.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!