Szüreti sváb utcabált tartottak Bonyhádon – A vidámságé volt a főszerep

Szüreti sváb utcabált tartottak Bonyhádon – A vidámságé volt a főszerep

Share this content.

Szöveg: Aradi András
Bonyhád – Bonyhádon és környékén sokan nőttek fel német ajkúként, vagy éppen német családnévvel, így errefelé a német szó nem idegen. Így történhetett, hogy 40 évvel ezelőtt alakult meg a német nemzetiségi kórus, mely idén, szeptember 19-én ünnepelte ezt a szép évfordulót.

A Bonyhád-Hidas-Kismányoki Evangélikus Egyházközség „Bonyhádi Nyári Esték” programsorozatának második alkalmaként adódott az ötlet, hogy ezt az ünnepet egy vidám, jó hangulatú utcabállal zárják le. Az előzetes munkálatok során rajzolódott ki az az elképzelés, hogy a bonyhádi Kaszinó tér megfelelő helyszín egy ilyen vidámság lebonyolítására.

A helyi Művelődési Háztól sok-sok segítséget kaptak, mint ahogyan az Önkormányzat Bonycom cégétől is. Padok, asztalok várták az előzetesen regisztrált vendégeket, hogy este 6-tól elinduljon a zene. A városlődi Johann’s Kapelle volt az az együttes, amelyik a „sváb” talpalávalót húzta, pontosabban fújta a több mint 120 résztvevőnek. Emellé persze nem hiányozhatott egy jó hideg sör sem, mint ahogyan a harapnivaló is elérhető volt. A programon jelenlévő gyerekek ki is próbálták a tánclépéseket. Éjszakába nyúlóan hangzott a zene, táncoltak „ifjak és vének”. Ahogyan az elején Aradi András lelkész-esperes a zsoltárost idézve elmondta: „A vidámság, a zene, a tánc is lehet Isten dicsőségére" (150. zsoltár).

Köszönjük Karl Ákosnak, Alföldi Juditnak, Farkas Attilának, a rendezvény szervezőinek, Juhász Józsának és a Művelődési Ház dolgozóinak, valamint a Gimnáziumnak, hogy segítették a program lebonyolítását.

Címkék: Bonyhád - sváb - utcabál - szüret -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!