Takács István, a csillagvadász

Takács István, a csillagvadász

Share this content.

Forrás: bdeg.hu
Sopron – A Magyar Asztronautikai Társaság által meghirdetett diákpályázaton, amelynek a témája a Nap volt, egy vegyes összetételű – Solis Defectus nevű – csapattal első helyezést ért el a Líceum diákja, Takács István.

A Líceum 12. C osztályos tanulóját, Takács Istvánt régóta érdekli az űrkutatás, így örömmel csatlakozott Lang Ágota tanárnőhöz, aki ebben a témában az elmélyülésben segítette. István tagja lett annak a tanárnő szervezte csapatnak is, amivel már másodszor nyerték meg a Magyar Asztronautikai Társaság diákpályázatát. Idén a Nap, az éltető csillagunk volt a téma, s a soproni csapat arról értekezett, hogy mennyire függünk a Naptól. 

„Az űrkutatás nagyjából nyolcadik óta érdekel annyira, hogy külön is foglalkozzam vele. A tanárnőt négy éve ismerem, úgy emlékszem tizedikben néhányszor összeültünk és kiegészítette a tudásomat. Felkészített a csillagászati diákolimpia magyarországi válogató versenyére is, de ez kemény diónak bizonyult. Egy év múlva már Lang Ágota tanárnő és a fizika tanárom, dr. Zsuppán Sándor is javasolta a MANT diákpályázatát. Tavaly indultunk el először és meg is nyertük, s ez idén is sikerült. A tanárnő egy hónapon át időt és energiát nem sajnálva foglalkozott velünk és segített nekünk” – meséli István. 

A soproni csapat Solis defectus néven pályázott, ami napfogyatkozást jelent. A tanárnővel együtt hattagú csoportban széchenyis és révais diákok, valamint egyetemisták is dolgoznak. Közös tényező az életükben az űrkutatás iránti érdeklődésük és az, hogy ismerik Lang Ágotát. 

Sztojka Áron, Takács István, Marton Izabella, Hargitai Benke, Molnár Barnabás voltak még a csapatban. Az egyetemista tagok egy másik projektre is készülnek, egy Napállandó mérésével kapcsolatos kísérletet állítottak össze, ez pedig kapóra jött, bele is raktuk a projektünkbe. Bella nagyon ügyesen rajzol, és a prezentációkat is ő állította össze. Én a weblapon egyesítettem ezeket a részeket, és igyekeztem még pár extra dolgot behelyezni az anyagunkba” – ismerteti csapatukat Takács István. 

Az érettségi előtt álló István elgondolkodott azon is, hogy ebben az irányban tanul tovább, mindenesetre fizika szakra adta be a jelentkezését a legjobb egyetemekre. 

„Van még időm, hiszen a csillagászati témák csak mesterszakokon kerülnek elő, addig meg legjobb esetben is három évem van még. Az, hogy miért érdekel ez a téma, nagyon nehéz kérdés. Mindig is lenyűgözött a sci-fi-k világa, aztán elkezdett annyira érdekelni, hogy utánajártam pár dolognak. Aztán pedig még többnek és még többnek, míg a kutakodásaim egyre mélyebbre nem vittek. S minél többet tud valaki egy témáról, annál többet akar még” – állítja Takács István. 

Az érdeklődők meg is tekinthetik a csapat által készített honlapot: https://takacsistako.wixsite.com/csillagunk

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!