Tapio Luoma lett az új finn érsek

Tapio Luoma lett az új finn érsek

Share this content.

Forrás: kotimaa24.fi, fordítás: Balicza Klára
Helsinki – Februárban érsekválasztás zajlott a Finnországi Evangélikus Egyházban. A kétfordulós választás eredményeképpen a jelenlegi espooi püspök, Tapio Luoma szerezte meg a szavazásra jogosultak többségének támogatását.

Március 1-jén tartották az érsekválasztás második fordulóját, melyen az eredeti öt jelöltből az első fordulóban legtöbb szavazatot kapott kettő vett részt. Tapio Luoma vetélytársa a porvooi svéd nyelvű egyházkerület püspöke, Björn Vikström volt. 

A két jelölt közül Tapio Luoma számít konzervatívabb, Björn Vikström liberálisabb jelöltnek. Luoma nem támogatja az egyneműek házasságkötését, a házasságot férfi és nő közötti szövetségként fogja fel, de kinyilvánította, hogy a zsinat jövőbeli döntését a kérdésben el fogja fogadni. 

Tapio Luoma önmagát középutas embernek gondolja, aki nem szívesen azonosul a szélsőséges véleményekkel. Munkája során igyekszik mindig meghallgatni minden felet, ugyanakkor egy irányba fordítani az emberek tekintetét. 

Hivatkozások: Információk finn nyelven. -
Címkék: Tapio Luoma - finn - érsek -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!