Tárd ki a szíved!

Tárd ki a szíved!

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír. Szöveg: Pelle Tamásné Ágnes önkéntes (harkai karitászcsoport). Fotó: cyberpress.hu, Varga Eszter
Harka – A családok éve apropóján a Győr-Moson-Sopron megyei Harka karitászcsoportja immár második alkalommal rendezte meg mintegy nyolcszáz résztvevővel a „Tárd ki a szíved! – Tavaszváró délután” elnevezésű programot a harkai és környékbeli családoknak április 14-én.

A rendezvény azért kapta ezt a nevet, mert lehetőséget kíván biztosítani a falu lakosainak, a helyi családoknak a beszélgetésre, a játékra, a faluban működő intézmények, szervezetek (a bölcsőde, az óvoda, az iskola, az önkéntes tűzoltó egyesület, a helyi termelők) megismerésére, egyszóval arra, hogy kinyissák egymás felé a szívüket. A karitászcsoport célja az volt, hogy felállítsák a családokat a képernyők elől, és együtt játsszon apa a fiával, anya a lányával, nagyszülők az unokáikkal. Fontos volt továbbá az is, hogy a szűkebb pénztárcából élők, a nagycsaládosok, a rászorulók is felhőtlenül és igényesen szórakozhassanak. A szponzorok jóvoltából a programok során minden ingyenes volt a családok számára. Tudatos szervezéssel igyekeztek összefogni a falu lakosságát a legifjabbaktól a legidősebbekig.

A tavaszváró délután a nyolctagú, ökumenikus Lift! együttes koncertjével vette kezdetét. Mesterházy Balázs evangélikus esperes megkeresése nyomán testvériesen összekapcsolódtak a katolikus és az evangélikus felekezetek tagjai. A színpadon kiállították a helyi rajzpályázatra érkezett, nagy fatáblára festett gyermekmunkákat, a harkai iskolások, óvodások és bölcsődések alkotásait. Kispályás focibajnokságot hirdettek több korosztály számára, melyre tizenkét felnőtt- és tíz gyerekcsapat jelentkezett. A nagy érdeklődés kísérte focikupákat Szalai István és segítői bonyolították le. A felnőttcsapatoknál Lendvai Zoltán rédicsi plébános, a „gördeszkás pap” kezdőrúgása indította a mérkőzéseket, a gyerekcsapatoknál ezt a feladatot fogyatékkal élő fiatalokra, Farkas Áronra és Kovács Dórára bízták. Molnár-Knolmayer Zsanett nyugdíjasok számára vezetett tornát a délután folyamán.

Nagy érdeklődés kísérte Zoltán atya gördeszka-bemutatóját is, melynek során különféle gördeszkákon mutatta be tudományát, valamint válaszolt a helyszínen feltett kérdésekre, mintegy rögtönzött prédikációt tartva, a belőle áradó derűvel hirdette az örömhírt. A rédicsi plébános sajátos lendülettel dolgozik a fiatalokért, videóit Kambodzsától Brazíliáig sokan kísérik figyelemmel.

A programsorozat estig folytatódott. A gyerekek kipróbálhatták az óriás fajátékokat, a pónilovaglást, a légvárakat, és megismerkedhettek Lali bohóccal; a visegrádi Szent György Lovagrend lovagi bemutatója után felvonultak a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület lovas huszárai és dámái; ezután rendőr- és tűzoltóautó-bemutató, tombolasorsolás, majd a focibajnokság eredményhirdetése következett.

A harkai karitászcsoport minden tagja megfeszített erővel készült erre az eseményre: összefogásuk, munkájuk nélkül nem valósulhatott volna meg a családi nap. A rendezvény költségeit kizárólag vállalkozók és magánszemélyek adományából, felajánlásokból, valamint saját termékeik (képes kulcstartó és hűtőmágnes, háziáldás-felirat, bevásárlókocsi-érme) eladásából fedezték.

Zoltán atya megfogalmazása szerint: „a szeretetet fizikálisan lehetett érezni” ezen a napon Harkán.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!