Lesz-e felsőoktatási intézményünk? – Tárgyaltak az országos presbiterek

Lesz-e felsőoktatási intézményünk? – Tárgyaltak az országos presbiterek

Share this content.

Szöveg és fotó: Prőhle Gergely
Budapest – 2020. december 10-én – online formában – ülést tartott az Országos Presbitérium. Fabiny Tamás elnök-püspök bevezető áhítatában megemlékezett arról, hogy 500 évvel ezelőtt ezen a napon égette el a kiátkozásáról szóló pápai bullát, kiemelve, hogy bármilyen írás, dokumentum, könyv megsemmisítse a középkor valóban „sötét” hagyománya, s tekintetünket a reformátor esetében is kevésbé erre a tettére, mint inkább a 2020 őszén keletkezett fontos vallási iratai felé kell fordítanunk.

A jelenlegi választási ciklusban a presbiteri ülések napirendjének elején általában stratégiai távlatokkal bíró kérdések szoktak szerepelni, amelyek megvitatására azonban a távolléti ülés kevéssé alkalmas, bármennyire is jól működnek egyébként az alkalmazott online platformok.

A OP-ülést megelőzően presbiteri körben élénk eszmecsere bontakozott ki egyházunknak a hazai felsőoktatásban betöltött szerepéről. Az elmúlt években több felsőoktatási intézmény átvételének lehetősége is felmerült, melynek célja első sorban a pedagógiai és diakóniai intézményeink munkatársi körének utánpótlását szolgálhatná. Tapasztalva az ezzel kapcsolatos általános tétovaságot, az országos felügyelő a felsőoktatási kollégiumi hálózat bővítését javasolta, különös tekintettel az országos egyházi tulajdonban lévő, kiváló elhelyezkedésű Pécs belvárosában, az egykori Baldauf otthonnak helyet adó telek ezirányú hasznosítására. Fábri György, északi kerületi felügyelő, úgy is mint az ELTE korábbi rektor-helyettese, felső oktatási szakértő egy átfogóbb koncepció kidolgozását javasolta, így a presbiterek abban állapodtak meg, hogy erről a következő ülésen tárgyalnak majd.

A presbiterek döntöttek a Lelkészi Életpálya Modell, valamint a Zelenka Pál Szociális Alap szabályrendeleteinek kisebb módosításairól és egyhangúan elfogadták az egyházi tisztségviselők bérezésére vonatkozó előterjesztést. Az oktatási ügyekre térve döntöttek arról, hogy egyházunk szándéknyilatkozatot adjon ki egy balatonfüredi köznevelési intézmény evangélikus fenntartásba vételéről, valamint az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény megalapításáról. Diakóniai területen határoztak a kaposszekcsői intézményvezető megválasztásának módjáról, valamint az Abaffy Gyula diakóniai intézmény tartozásának rendezéséről.

A presbiterek, meghallgatva a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatást, valamint a Püspök Tanács beszámolóját, egyetértettek abban, hogy – összhangban az állami intézkedésekkel – a közelgő ünnepek során is a legnagyobb elővigyázatosságra van szükség közösségi alkalmainkon, ha egyáltalán lehetséges lesz azokat megtartani.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!