Izrael

Virágos Szentföld

Izraelről ma az embernek – főként ha járt már ott, vagy épp készül egy zarándokútra – elsősorban a bibliai szent helyek jutnak az eszébe. Templomok, amelyek már vagy ezerhatszáz éve állnak ugyanott, mint a Születés temploma Betlehemben vagy a Szent Sír-templom Jeruzsálemben.

Ismerjük meg az Ószövetség világát!

„A Biblia szövege Isten által inspirált emberi munka” – fogalmaz Kőszeghy Miklós, aki szerint fontos a történetkritika, de elutasítja a bibliafóbiát. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetségi Tanszékének professzora Izrael ókori történetét kutatja, érdekli a próféták politizálása, publikált könyvet Dávidról és Salamonról is, ugyanakkor legfőbb tevékenységének a tanítást tartja.

Mit rejtenek a holt-tengeri tekercsek?

1947-ben egy beduin kecskepásztor különleges tekercseket és agyagtárgyakat talált egy barlangban, melyek nagy hatással lettek a Biblia koráról szóló régészetre. A mára előkerült több mint kilencszáz tekercset viasszal légmentesen lezárt, hosszúkás agyagkorsók őrizték, így maradhatott fenn több ezer éven keresztül. Dávid Nóra vallás- és ókortörténésszel, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusával a kumráni tekercsek jelentőségéről, az iratok kutatásáról és a régészeti feltárásról beszélgettünk.

Izrael meghátrált a jeruzsálemi egyházi tulajdon adóztatása terén

Jeruzsálem – Az izraeli hatóságok a Szent Sír-bazilika bezárásának harmadik napján meghátráltak, mégsem adóztatják meg a város egyházainak ingatlanait – jelentette kedden a Háárec című újság honlapja.

Újabb holt-tengeri barlangot tártak fel

Izrael – A Holt-tenger észak-nyugati partjával szemben, az ősi Kumrán és a mai Kália kibuc közelében újabb barlangot fedeztek fel a Héber Egyetem és a virginiai Liberty University kutatói, amelybe egykor tekercseket rejtettek az esszénus szekta tagjai. Legutóbb hatvan éve tártak fel ilyen barlangot.

Az apostolok Juliász nevű városát találhatták meg izraeli régészek

Jeruzsálem – András, Péter és Fülöp apostolok szülőfaluja, Bétsaida utódvárosa, a római kori Juliász maradványait találhatták meg izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál – jelentette a helyi média hétfőn.

Csillagászati módszerrel pontosan meghatározták egy Ószövetségben leírt csata helyét és idejét

Jeruzsálem – Izraeli tudósok a legkorszerűbb csillagászati eszközök segítségével napra, sőt percre pontosan meghatározták a héber törzsek izraeli honfoglalása egyik több mint háromezer évvel ezelőtti csatájának dátumát – közölte a The Times of Israel című izraeli hírportál.

Salamon király korából származó hatalmas palotát találtak Izraelben

Jeruzsálem – Salamon király korából származó, hatalmas, háromezer éves palota maradványait találták meg a régészek Gezerben, Izrael központi részén – jelentette a Háárec című újság honlapja.

Felszedik az aknákat Jézus megkeresztelésének helyén a Jordán folyó partjánál

Jeruzsálem – Izrael és a Palesztin Hatóság megegyezett, hogy a következő két évben felszedik az aknákat Kaszer al Jahudnál, Jézus Jordán-parti megkeresztelésének helyénél. Keresztelő Szent János több keresztény egyház szerint is ezen a helyen keresztelte meg Jézust, azonban a terület legnagyobb részét az 1967-es háború óta csak szögesdrót mögül lehetett megtekinteni, mert lezárták az ott lefektetett négyezer akna miatt.

Szenzációs bibliai felfedezés: Megfejtették az 1500 éves tekercsmaradvány szövegét

Telaviv – A kumráni tekercsek után a legrégebbi fennmaradt bibliai részletet rejtette az izraeli Ejn Gediben talált ezerötszáz éves, égett tekercsmaradvány, melyet CT-vizsgálattal fejtettek meg - írta kedden a Háárec izraeli újság.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Izrael csatornájára