hivatásgondozás

Luther a hivatásról

Luthernek a hivatás, és elsősorban a világi hivatás témáját érintő írásai között A katona hivatásáról című könyve a legismertebb. Ehelyett most egy kevésbé ismert prédikációjából idézek, amely a Házi postillák kötetben olvasható. Ez a Szentháromság ünnepe utáni 5. vasárnap evangéliuma – Péter nagy halfogása (Lk 5,1–11) – alapján elmondott igehirdetésének lejegyzett változata. Luther ebben az egyházi és a világi hivatás kérdését egyaránt érinti.

Megállás – újraindítás – megerősítés | 24 óra lelkészi hivatásgondozás Balatonszárszón

Balatonszárszó – Az Északi Evangélikus Egyházkerület 2018-ban jubiláló lelkészei immár hagyományos hivatásgondozói alkalomra gyűltek össze február 26–27. között a balatonszárszói Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthonban.

Az eke szarvát fogva – Hivatásgondozó napok az Északi Egyházkerület jubiláló lelkészei számára

Balatonszárszó – Januárban egy olyan levelet kaptam, mely meghívás volt hivatásgondozó napokra. Pár éve indult a kezdeményezés, hogy az 5-10-15-20-25-30-35-40 éve szolgáló lelkészek töltsenek együtt 24 órát, melynek során saját tapasztalataikat megosztva segíthetnek egymáson, közösen figyelhetnek Isten közösséget féltő szeretetére.

Hivatásgondozó napokat tartottak a nyugati egyházkerületben

Balatonszárszó – Hivatásgondozó együttlétre kaptak meghívót a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület öt, tíz, tizenöt, húsz, huszonöt vagy harminc éve ordinált lelkészei. A 2016. november 8-9. között tartott alkalmon végül mintegy tizenketten vettek részt.

Kontrasztok 24 órában – Hivatásgondozó nap a déli kerület lelkészei számára

Piliscsaba – Felhőbe burkolózott a Pilis 2016. október 21-én. Borongós, esős időben érkeztünk a Béthelbe. Erre csak ráerősített, hogy egy öntözőkanna állt a kápolna közepén a gyertya mellett. Isteni megöntözésre, lelki felfrissülésre vártunk a szolgálatba indulásunktól eltelt időre visszatekintve. Ez szokás szerint az 5–10–15 éve az ordináltakat jelenti, ami most – a korábbi hasonló alkalmaktól eltérően – két-két évfolyamot foglalt magában. Azaz meghívást kaptak a 4–9–14 éve szolgálatba indítottak is.

Hivatásgondozás Dunántúlon

Balatonszárszó – „Azt reméljük, hogy ez az idő, amelyet együtt töltünk… Isten arca előtt és lelkésztársainkkal való közösségben, igazi konfirmációünnep lehet: új lendületvétel – hálával, derűvel és őszinte szívvel” – szólt a meghívó az október 26. és 27. között Balatonszárszón, az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia-központban tartott hivatásgondozó alkalomra, amelyre a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület öt, tíz, tizenöt és húsz éve szolgáló lelkészei voltak hivatalosak.

24 óra önmagunkról

Piliscsaba – A Déli Evangélikus Egyházkerületben az ordinációjuk kerek évfordulóját ünneplő aktív lelkészek időről időre átélhetik egy hivatásgondozó nap keretében az „igenben”, Isten igenjében való megerősödést. Sokszínűségünket jól tükrözte, hogy különböző ideje (10, 15, 25, 30, 35 éve) és különböző helyzetben szolgáló (gyülekezeti, iskola, főállású hitoktató és tábori) lelkészek vettek részt a Gáncs Péter püspök, Szabóné Mátrai Marianna püspök helyettes és Csáky-Pallavicini Zsófia pszichológus által vezetett alkalmon, március 6-7-én, Piliscsabán.

Hivatásgondozó napokat tartottak lelkészeknek a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületben – Videó!

Balatonszárszó – A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület öttel osztható számú évvel ezelőtt ordinált lelkészei számára hivatásgondozó napokat tartottak Balatonszárszón. Kameránk előtt elhívásukról, tapasztalataikról vallottak.

Huszonnégy óra önmagunkról

Piliscsaba – Öt évenként ennyit töltenek együtt a déli kerület lelkészei azzal a céllal, hogy újra felidézzék: a lelkészi szolgálatra Isten hívta el őket. Amikor a teológiai felvételire készül az ember, fényesen ragyog a lelkében (és a szavaiban is) az a meggyőződés, hogy ő nem „pályát választott”, mint az osztálytársai, hanem egy ellenállhatatlan hívásnak engedett. Krisztus hívta szolgálatába, pontosan ugyanúgy, mint hajdanán Pétert vagy Mátét. Ez az elhívás eltörölhetetlen és visszavonhatatlan. Van azonban egy sajátos vonása, egy „gyengesége”: nem áll ellen a pornak, belepik a hétköznapi szennyeződések. Időnként tehát kézbe kell venni, megszabadítani a rátelepedett portól. Szöveg: Szabóné Mátrai Marianna, fotó: Homoki Pál

Frissítés – újraindítás – megerősítés – 24 óra hivatásgondozás Piliscsabán

Piliscsaba – A Déli Egyházkerület 2013-ban jubiláló lelkészei immár hagyományos hivatásgondozói alkalomra gyűltek össze március első két napján a piliscsabai Béthel Missziói Otthonban. Szöveg: Gáncs Péter, fotó: Gazdag Zsuzsanna
Feliratkozás RSS - hivatásgondozás csatornájára