Bonyhád

Patikamérleg nélkül is elkészül az érdekes tanóra elegye

A nemrégiben Mol Mester-M Díjjal kitüntetett Nagy Istvánnal beszélgettünk – stílusosan a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kémialaborjában. A tűz- és a füstjelzőre nem, de némi bátorságra azért szükség volt.

A diákok szolgálatában – Nagy István bonyhádi tanár

A Mol Alapítvány Mester-M díjának 2020-as nyertesei közé került Nagy István, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kémia, fizika és néprajz szakos tanára. A kiváló pedagógussal rövidfilmet készített az alapítvány.

Nemzeti ünnep – egy német evangélikus lelkész szemével

Nagy nemzeti ünnepünket, az 1848–1849-es szabadságharcot felidéző március 15-ét korábban mindig úgy éltem meg, hogy az nekünk, magyaroknak a nemzetet összetartó, minden évben felemelő ünnep, hiszen a magyar nép – felbuzdulva más népek szabadságigényén, szabadságszeretetén – megmozdult, összefogott, és kikiáltotta függetlenségét a Habsburg-hatalommal szemben. Amikor Bonyhádra érkeztem, egy sokkal összetettebb szabadságharc-történet rajzolódott ki előttem. Hiszen az előbb elmondottak alapján végig az volt a fejemben, hogy magyar, azaz magyarul beszélő emberek fognak fegyvert, hogy ezt a függetlenséget kivívják és megvédjék.

Bemutatták a Holtág című új kötetet Bonyhádon

Bonyhád – 2020. október 31-én reformációi istentisztelet volt a bonyhádi evangélikus templomban, ám idén a járványhelyzet miatt a szokásos református-evangélikus közös istentisztelet elmaradt. Ezt követően a gyülekezeti teremben könyvbemutatót tartottak, amelyen Antal Bálint, a Luther Kiadó igazgatója beszélgetett Fényes Endre református lelkipásztorral, aki 15 évig a zsibriki Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítványnál volt addiktológiai szakember, illetve Füller Tímeával, akinek Holtág című könyve nemrégiben jelent meg a Luther Kiadónál.

Tíz példázat ... mert akinek van, annak adatik

Bonyhád – Jézus példázatai az evangéliumok gyöngyszemei. Bennük – sokszor rejtetten – Isten országának titkai tárulnak fel, közérthető módon. Jézus ezzel az egyszerű eszközzel, egy-egy történet elmondásával hozta közelebb, vagy éppen távolította el az őt hallgató emberektől Isten országának megértését.

Szüreti sváb utcabált tartottak Bonyhádon – A vidámságé volt a főszerep

Bonyhád – Bonyhádon és környékén sokan nőttek fel német ajkúként, vagy éppen német családnévvel, így errefelé a német szó nem idegen. Így történhetett, hogy 40 évvel ezelőtt alakult meg a német nemzetiségi kórus, mely idén, szeptember 19-én ünnepelte ezt a szép évfordulót.

Negyven éve a sikerek kovácsa az elismert bonyhádi pedagógus

Bonyhád – Csábrák János az 1973 május elején rendezett megyei középiskolai atlétikai bajnokságon második helyezést ért el a 100 méteres gátfutásban. Ez az első hír a megyei napilapban az akkor tizenhat éves bonyhádi gimnazistáról. Eltelt negyvenhét év. A legutóbbi hír pedig az, hogy Csábrák János testnevelő tanár Budapesten, az MTA épületében a Magyar Diáksport Szövetség elismerő oklevelét vette át.

Elismeréseket is átadtak a honismereti találkozón

Bonyhád – Huszadik megyei találkozóját tartotta a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület szombaton Bonyhádon, ahol mintegy ötvenen gyűltek össze, hogy megünnepeljék a szervezet alapításának jubileumát. Közösségi díjat adományoztak a sárszentlőrinci Zsivora György Evangélikus Népfőiskolai Alapítványnak.

Vezetés – Evangélikus diákparlamentet tartottak Bonyhádon

Bonyhád – A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont a 2019/2020-as tanév diákparlamentjének, ahol az elmúlt hétvégére az ország minden területéről érkező általános és középiskolás diákönkormányzati delegáltak vették át a péntek délután hazautazó kollégisták szobáit. Az alkalom az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) szervezésében valósult meg.

Evangélikus családi és missziós nap volt Bonyhádon

Bonyhád – A Tolna-Baranyai Evangélikus egyházmegye második családi és missziós napját tartotta a hétvégén Bonyhádon, amely A találkozás öröme címet kapta. Mint azt Somogyvári Balázs Imre másodgondnoktól a Teol.hu megtudta, közel háromszázan vettek részt a szombat délutáni eseményen az evangélikus általános iskolában. A program Kondor Péter püspök igei felvezetésével kezdődött. Amíg a felnőttek előadásokat hallgattak, a gyerekek szórakozhattak: volt ugrálóvár, illetve a pécsi Kék Elefánt Evangélikus Óvoda nevelői fejlesztő játékokkal kötötték le a kicsiket.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Bonyhád csatornájára