múzeum

Petőfi-kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban

Kiskőrös – Békéscsaba – Nemzeti ünnepünkön nyílt meg a Petőfi anzix – Kortárs képzőművészek a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményében című időszaki kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

Magyarországról a pokol bugyraiba – A málenkij robotra hurcoltak emlékhelye Budapesten

Hetvenöt éve lesz idén ősszel annak, hogy a történelmi Magyarország területéről hadifogolyként vagy internáltként civileket is elkezdtek kényszermunkára hurcolni a Szovjetunióba. A kutatók nyolcszázezer és egymillió közé teszik az így áldozattá váltak számát – egyharmaduk nem élte túl az embertelen utat vagy a kegyetlen tábori viszonyokat. Két évvel ezelőtt nyitották meg a főváros IX. kerületében a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítóhelyét, a Málenkij Robot Emlékhelyet. A kommunizmus áldozatainak február 25-ei emléknapja alkalmából Makra Mónika kutatóval, az emlékhely koordinátorával beszélgettünk.

Angyalok a fa tetején – Látogatás a karácsonyfadísz-múzeumban

Vannak néha olyan pillanatok az ember életében, amikor úgy érzi, jó lenne csapot-papot hátrahagyni és elmenni valahova, ahol elfelejtődik minden gond és bánat. A szentendrei Hubay-házban berendezett karácsonyfadíszkiállítás és -szalon pont ilyen hely. Minden évszakban, mindennap tárt ajtóval várja a betérőt, hogy elvarázsolja és kizökkentse a „mókuskerékből”.

A hősöké volt a főszerep Betlérben

Betlár – Idén május 19-én, a múzeumok nemzetközi napjával egybekötve tartották meg a múzeumok és galériák éjszakáját Európa-szerte az Európai Bizottság védnöksége alatt. Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Múzeum intézményei késő éjszakáig, különleges vezetésekkel voltak látogathatók, amelyek keretén belül az érdeklődők betekintést nyertek a „titkok kamrájába” is.

Sopronban látható Luther Márton legrégebbi ábrázolása

Sopron – A soproni evangélikus múzeumban 2018. április 5-én helyeztük el Luther Márton közelmúltban felfedezett portréját, Magyarország legrégebbi Luther-ábrázolását. A festmény megtalálásakor nagyon rossz állapotban volt, kölcsönzése fejében a Magyar Nemzeti Múzeum vállalta a restaurálás költségeit.

A wittenbergi kalapácsütésektől az aszódi iskoláig – A reformáció és hatásai bélyegeken

Gazdag, változatos, sokszínű és lenyűgöző – így jellemezhető leginkább a fővárosi Bélyegmúzeum Egy új kor kezdete – 500 éves a reformáció című kiállítása. A május 6-ig látogatható tárlat egyéni látogatóknak, gyülekezeti és ifjúsági csoportoknak egyaránt jó szívvel ajánlható. Zombor Zoltán muzeológus-kurátort kértük meg, hogy kedvcsinálóként mutassa be olvasóinknak a látnivalókat.

Egyházi muzeológusok találkoztak Sárospatakon

Sárospatak – Szakmai napot tartott Sárospatakon az Egyházi Muzeológusok Egyesülete. Október 19-én és 20-án a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény Szent Erzsébet Házában a vallási néprajz témakörében rendeztek konferenciát. A tanácskozáson részt vettek az Evangélikus Országos Múzeum munkatársai is.

Fókuszban az egyházi gyűjtemények – Interjú Martos Gáborral, a MúzeumCafé főszerkesztőjével

Budapest – A hazai muzeológia legrangosabb szakmai folyóirata, a MúzeumCafé decemberi számának fókuszába a magyarországi egyházi-, alapítványi- és magánmúzeumok bemutatását helyezte. Martos Gábort, a lap főszerkesztőjét az egyházi múzeumok megítéléséről, azok helyzetéről és lehetőségeiről kérdeztük. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

„Képesek voltak a jogfosztottságban is szépet ábrázolni” – Fabiny Tamás tárlatvezetést tartott a Magyar Zsidó Múzeumban

Budapest – Az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) 1909–ben jött létre. 1944. március 19–én, a németek bevonulásakor feloszlatják. A háborút követően újból működik, 1951-ig, amikor is végleg beszüntetik a tevékenységét. A Magyar Zsidó Múzeumban időszaki kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők az OMIKE csoport által korábban kiállított képzőművészeti alkotások bemutatóját. Az Értékmentők című tárlathoz kapcsolódóan szubjektív tárlatvezetéseket szerveznek a kurátorok, melynek keretében a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján Fabiny Tamás evangélikus püspök tartott tárlatvezetést. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Cultureshutdown – Az Evangélikus Országos Múzeumban is

Budapest – A világ múzeumai tiltakoznak az ellen, hogy Bosznia-Hercegovina kormánya megvonta az ország muzeális intézményeinek, múzeumainak állami támogatását. 2013. március elsején sárga szalag jelezte az Evangélikus Országos Múzeum egyik műtárgyán is a nemzetközi tiltakozáshoz való csatlakozást. Fotó: Veperdi Éva
Feliratkozás RSS - múzeum csatornájára